Το δίκαιον του ισχυροτέρου

Το δίκαιον του ισχυροτέρου

8
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η έννοια του δικαίου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, του δικαίου δομημένου σύμφωνα με την υπάρχουσα διανοητικότητα και χαρακτηροδομή του ανθρώπινου είδους, αποδεικνύεται άκρως διασταλτική. Η αρχιτεκτονική του δικαίου των διεθνών σχέσεων,ειδικά ως προς την εμπερίστατη κατάσταση που βρίσκεται η Ε.Ε., ως μέρος ενός παραπαίοντος παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, είναι σχεδιασμένη και επανδρωμένη έτσι ώστε να απονέμει δικαιοσύνη υπέρ του ισχυρού, εφ’όσον αυτός εγκαλείται στο ακροατήριο,ή έτσι ώστε να αποφεύγεται η κρίση του δικαστηρίου, όταν το τελευταίο δηλώνει π.χ. αναρμόδιο να δικάσει την προσφυγή ενός ανίσχυρου κόντρα σε έναν ισχυρό.

 

γράφει ο Μπαγασάκος γιά τα Αληθινά Ψέματα
Η δικονομία του διεθνούς δικαίου, όπως και αυτή του αστικού, έχει την δυνατότητα να συντάξει μιά απόφαση, όσο και την αντίθετή της, ή να συντάξει μιά μεσοβέζικη απόφαση, που όμως θα αφήνει αλώβητο τον ισχυρό και ευνοούμενο. Μία άλλη περίπτωση είναι μία απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα στον ευνοούμενο να μην πειθαρχήσει ποτέ σε αυτήν ή να εκκρεμοδικεί στον αιώνα τον άπαντα. Η πατσαβουροποίηση του δικαίου λαμβάνει χώρα χωρίς καν να φτάσει ποτέ στο ακροατήριο, όπως στην περίπτωση του Ιράκ, που με την πρόφαση οτι διατηρεί χημικό οπλοστάσιο, ισοπεδώθηκε μέχρι να βρούν και να εκτελέσουν τον κατά τα άλλα ημιπαράφρονα ηγέτη του. Οι δυνάμεις κατοχής θρασύτατα παραδέχτηκαν οτι δεν βρήκαν χημικό οπλοστάσιο. Ο λόγος της επίθεσης ήταν άλλος. Το Ιρακ είχε ανακοινώσει τότε, οτι θα πουλάει πετρέλαιο μόνο σε όσους πληρώνουν με ευρώ, ζήτημα που δεν δικαιολογεί επίθεση και δεν «στέκει» σαν νομικό επιχείρημα σε κανένα διεθνές δικαστήριο. Πιό εύκολα θα μπορούσε να σταθεί το επιχείρημα «κάναμε λάθος γιατί βλέπαμε ολόκληρα κουρδικά χωριά εξανδραποδισμένα από χημικά αέρια». Προφανές είναι οτι η προσφυγή του μετασανταμικού Ιράκ σε διεθνή δικαστήρια, γιά την ισοπέδωσή του και ενδεχόμενες πολεμικές αποζημιώσεις, θα αποβεί άκαρπη.

Το δίκαιο του ισχυροτέρου δεν εξαντλείται μόνο στα πολεμοχαρή ιστορικά γεγονότα, θριαμβεύει και σε «ειρηνικές» περιόδους, όπως είναι αυτή που διανύουμε. Δίκαιο του ισχυροτέρου, νοείται και το δίκαιο αυτού που προδήλως καταστρατηγεί αυτό που εμπράκτως καταμαρτυρεί σε κάποιον πιό ανίσχυρο. Πόσο πιό παραστατικά μπορεί να «δραματοποιηθεί» αυτό το δίκαιο, από την οικονομική μέγγενη που συμπιέζει την Κύπρο, επειδή προσέλκυσε αμφιλεγόμενης προέλευσης κεφάλαια, αφήνοντας αμολυτούς τους πανομοιότυπα δόλιους κερδοσκόπους τραπεζίτες της, σάρξ εκ της σαρκός της δόλιας κερδοσκοπίας που διακατέχει το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς; Η ηγέτιδα δύναμη της Ευροζώνης φιγουράρει 68η στην λίστα που αφορά το επίπεδο κινδύνου μιας χώρας από το ξέπλυμα χρήματος, ενώ η λιθοβολούμενη Κύπρος αξιολογείται μόλις στην 114η θέση σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη.

– Πολύ πιο ψηλά στη λίστα της διαφθοράς βρίσκονται η Γερμανία, στην 68η θέση και η Ολλανδία στην 114η η Κύπρος
– Τι κατέδειξε ανεξάρτητη έρευνα, που έχει διεξάγει το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο της Βασιλείας
– Η Κύπρος, στο δείκτη αποτελεσμάτων συγκεντρώνει βαθμολογία 4,93 (medium risk) ενώ η Γερμανία 5,8

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η έρευνα παρουσιάζει το επίπεδο του κινδύνου μιας χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
«Με βάση αυτή την έρευνα, η Κύπρος παίρνει καλύτερη θέση από χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία και αυτό καταδεικνύει ότι όντως η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πάρα πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι που καταδεικνύει και σειρά άλλων ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως «η έρευνα του Ινστιτούτου της Βασιλείας έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες έρευνες, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κύπρος άδικα και αστήρικτα δέχεται τόσες πολλές επιθέσεις για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο».
Η έρευνα αυτή, όπως και οι υπόλοιπες έρευνες και εκθέσεις που έχουν γίνει για την Κύπρο, συμπλήρωσε, αποτελούν για μας ένα σημαντικό εργαλείο και όπλο στα χέρια της χώρας μας, για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές οι αστήρικτες κατηγορίες πουεκτοξεύονται σε βάρος της και για να πείσουμε ότι όντως η Κύπρος όχι απλώς έχει υιοθετήσει όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες, αλλά τις εφαρμόζει κιόλας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Tax Justice Network, που εξέτασε 70 χώρες, καταδεικνύει ότι η Γερμανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράδεισους για φοροδιαφυγή και κατατάσσεται πιο ψηλά ακόμη και από την Ελβετία, τα Νησιά Κέϊμαν, το Λουξεμβούργο ή το Τζέρσεϊ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δίωξης Εγκλημάτων (ΒΚΑ)αναφέρεται και η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Zeit, η οποία αναφέρει ότι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη χώρα έχει φθάσει το 2011 σε επίπεδα ρεκόρ από την ημέρα εφαρμογής του νόμου περί ξεπλύματος χρήματος, το 1993.Η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας “Zeit”, zeit.de, σε άρθρο της ημερομηνίας 29.10.2012, αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι εγκληματίες ξεπλένουν βρόμικο χρήμα στη Γερμανία.
«Στη Γερμανία, ξεπλένεται όλο και περισσότερο βρόμικο χρήμα από το εξωτερικό. Ενδεικτικό αυτού είναι η αύξηση των αναφορών για ύποπτες συνδιαλλαγές για ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δίωξης του Εγκλήματος (BKA),
έφθασαν πέρσι (το 2011) σε νέο υψηλό από την εφαρμογή του νόμου περί ξεπλύματος χρήματος, το 1993», αναφέρει η εφημερίδα. Σημειώνει ότι το 2011 έγιναν 12.868 αναφορές ύποπτων συναλλαγών στην Εθνική Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στο πλαίσιο του νόμου κατά του ξεπλύματος.Ο Πρόεδρος της ΒΚΑ Γιόργκ Τσίρκε δήλωσε υπήρξε αύξηση κατά 17% των αναφορών ή 1.800 περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι το 2010. Σε περίπου 44% των περιπτώσεων, η υποψία είχε τεκμηριωθεί.
Σύμφωνα με την BKA, η αναζήτηση για ασυνήθιστες οικονομικές συμπεριφορές αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής σταθερότητας», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin), Γκαμπριέλε Χαν.

Πηγή: newsit

Αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχει απόρρητο έγγραφο της ρωσικής κυβέρνησης που εγκαλεί την Ε.Ε. γιά την άνευ όρων και με ελκυστικά επιτόκια προσέλκυση ρωσικού μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες, κατανοεί πως η Ε.Ε. και η Ρωσία δεν είναι δύο αντίθετοι πόλοι, τουναντίον η Ρωσία συνεισφέρει ενεργειακά και με το αζημίωτο, φυσικό αέριο στις κεντροευρωπαϊκές χώρες και σε καμμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει τους πελάτες, αλλά ούτε και την φορολογία των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν στην επικράτειά της, πλην όμως δραπέτευσαν γιά πιό ασφαλή και τοκοφόρο προορισμό. Με ποιά λογική η Ρωσία θα βοηθούσε την Κύπρο να αποφύγει την χρεοκοπία και να διατηρήσει τους προνομιακούς όρους με τους οποίους καθίστατο γητευτής ρωσικών κεφαλαίων; Μετά από το ευρωστρίμωγμα της Κύπρου, δεν είναι λογικό τα ρωσικά κεφάλαια να επαναπατριστούν φορολογούμενα, παρά να μεταναστεύσουν στις γερμμανικές Τράπεζες της Λεττονίας, με τον μακρύ πέλεκυ του Σόϊμπλε να επικρέμαται από πάνω τους;

Το συμπέρασμα είναι οτι καμμιά εσχατιά αυτού του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι άσπιλη και αμόλυντη° οι ιδιοκτήτες του ξεμπροστιάζουν τον κρίκο που θέλουν να λεηλατήσουν, κατηγορώντας τον γιά τις αμαρτίες που εκπορεύονται από αυτούς τους ίδιους, μπάς και κρύψουν την βρώμα, την δυσωδία και την αισχροκέρδεια την οποία επεφύλαξαν στους εργαζόμενους και στους πολίτες των χωρών που καταχρηστικά και παράνομα κυβερνούν.
Μόλις τόλμησε η Κύπρος να ζητήσει οικονομική βοήθεια έφαγε πόρτα από Ευρώπη, Ρωσία και Ελλάδα.
Θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο, όπου ένας βρίσκεται εν τω μέσω της ερήμου, μισοπεθαμένος από την δίψα και ξανικά βλέπει μιά όαση. Με τις τελευταίες του δυνάμεις φτάνει κοντά, πιάνει τα πράσινα φύλλα και χαμογελώντας μπαίνει στην όαση, ψάχνοντας το νερό. Ξαφνικά του επιτίθενται κάτι άγριοι με σκεπασμένα πρόσωπα, μαχαίρια στα δόντια και ακόντια στα χέρια. Του βάζουν ένα μαχαίρι στο λαιμό και του λένε: «Μαζίμας είσαι ή με τους άλλους»; «Μαζί σας, μαζί σας» απαντάει αυτός. Και τότε του λένε «Ναί αλλά εμείς είμαστε οι άλλοι!»

Δεν υπάρχει σωτηρία από πουθενά, μόνο ιδίαις δυνάμεις.

Έλληνες και Κύπριοι, με τα παρακαλετά δεν σε παίρνει στα σοβαρά κανείς. Αν δεν τρίξουμε τα δόντια, ας είμαστε στην πιό δυσχερή θέση, αν δεν προτάξουμε τα επιχειρήματά μας, πού δηλαδή η Ε.Ε. τρικλοπόδιασε κάθε εκδοχή της βιομηχανικής ή αγροτικής ανάπτυξης και μας ήθελε κακοπληρωμένους σερβιτόρους και ταλαίπωρες καμαριέρες, σε μία τουριστική βιομηχανία όπου την μερίδα του λέοντος την έπαιρναν τα γιγαντιαία τουριστικά -tour operator- γραφεία των κεντροευρωπαϊκών χωρών, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση, δεν «τους παίρνει» γιά ανάφλεξη τούτη τη στιγμή. Με την προυπόθεση βέβαια οτι οι παληάτσοι που κυβερνούν τον Ελλαδικό χώρο θα πάνε (κατ’ αρχήν) σπίτι τους.

«Όσο κρίσιμες κι αν είναι η κατάσταση και οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεσαι, μην απελπίζεσαι° στις περιστάσεις όπου πρέπει να φοβάσαι τα πάντα μη φοβάσαι τίποτα° οταν σε περιτριγυρίζουν κάθε λογής κίνδυνοι, μή φοβάσαι κανένα° όταν δεν έχεις καμιά ελπίδα σωτηρίας,να υπολογίζεις σε πολλές° όταν αιφνιδιάζεσαι, να αιφνιδιάζεις τον ίδιο τον εχθρό».
Σουν-Τσέ, Η Τέχνη του Πολέμου

«Πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με διαφορετικά μέσα»
Καρλ φον Κλαούζεβιτς, Περί Πολέμου

Ο Μπαγασάκος γιά τα Αληθινά Ψέματα

Share This: