Η ιστορια του αρχιζει απο πολυ παλια αιωνες πριν Εχει την κουλτουρα του μεταναστη,που αλλαζει ηπειρο,προσαμοζεται στις νεες συνθηκες και ταξιδευει συνεχεια εχοντας αναγκη ενα γρηγορο μεν αλλα γευστικο φαγητο.
Τις πρωτες αναφορες τις βρισκουμε στην Μογγολια του Τζενκις Χαν.Οι στρατιωτες της «Χρυσης Ορδης»ιππευαν ασταματητα κατα την διαρκεια των εκστρατειων.Ετσι λοιπον συνηθιζαν να βαζουν κατω απο την σελα τους κομματια ωμου κρεατος για να το μαλακωσουν και στη συνεχεια τα ετρωγαν αναμεσα σε φετες ψωμι χωρις να σταματησουν να ιππευουν.
Στην αρχη του 19ου αιωνα οταν αρχισε και κορυφωθηκε το μεταναστευτικο κυμα απο την Ευρωπη προς τις Η.Π.Α πολλοι βορειοευρωπαιοι μεταναστες εφευγαν απο το λιμανι του Αμβουργου εκει γνωρισαν και πηραν μαζι τους τη συνταγη ενος φαγητου της πολης του Hamburg steak που ηταν μπιφτεκι απο μοσχαρισιο κιμα με αυγο η γαλα,αλατι,πιπερι υηγανισμενο η ψημενο στο γκριλ.
Το νοστιμο και ζουμερο μπιφτεκι εγινε γρηγορα πολυ δημοφιλες και σερβιρεται στις καντινες, τους δρομους και στο λιμανι της πολης που βρισκοταν πολλοι μεταναστες περιμενοντας τα καραβια που θα τους πηγαιναν στις Η.Π.Α.Επειδη ομως ηταν δυσκολο να τρωνε ενα ζουμερο μπιφτεκι στο χερι,εκανε την εμφανιση της η ιδεα του ψωμιου.
Πρωτος στην ιστορια ειναι ο Charlie Nargreen απο το Ουισκονσιν,που το 1885,πουλωντας μπιφτεκια σε ενα λουνα παρκ ειχε την ιδεα να τα βαλει μεσα σε δυο φετες ψωμι για να τα πουλησει ευκολοτερα.
Την ιδια περιπου εποχη οι αδελφοι Menches απο το Οχαιο σε ενα πανηγυρι στην Νεα Υορκη,ξεμειναν απο χοιρινα λουκανικα που πουλουσαν σε σαντουιτς και τα αντικαθιστουν με μοσχαρι που το κοβουν σε κιμα,προσθετουν μαυρη ζαχαρη,καφε και μπαχαρικα και το σερβιρουν σε δυο φετες ψωμιου Καπως ετσι ξεκινησε η ιστορια του πιο δημοφιλους φαγητου σημερα.
Το χαμπουργκερ εχει αγαπηθει σε ολοκληρο σχεδον τον κοσμο και εχει σερβιριστει σε εκατονταδες παραλαγες…
Epipap