Στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε όλη τη χώρα, στρέφεται τώρα η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μετά τα σαρωτικά αποτελέσματα που είχε η «απόβαση» 2.188 εφοριακών σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΓΓΔΕ προχωρούν στην συγκρότηση μιας «ομάδας κρούσης» που θα αναλάβει να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες που διαπιστώνονται μετά την αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΥΠΕΕ, δηλαδή των δύο βασικών φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Επίλεκτα στελέχη των υπηρεσιών αυτών θα επιχειρούν δυναμικές εφορμήσεις για την διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, καθώς η εμπειρία του καλοκαιριού απέδειξε ότι τα καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα έρχονται, όταν καταργούνται οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι δεσμοί εντοπιότητος των ελεγκτών. Στόχος είναι να προλάβει να λειτουργήσει άμεσα ο μηχανισμός αυτός, για να μην μείνει ανεξέλεγκτη η εορταστική αγορά των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Αύξηση 70% στην παραβατικότητα λόγω του… rotation
Στην πράξη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε η έφοδος της εφορίας στα νησιά, στην Χαλκιδική και τα τουριστικά θέρετρα της χώρας.
Κυριότερο όλων όμως ήταν το συμπέρασμα πως το ποσοστό παραβατικότητας σε ελέγχους που έγιναν από μετακινούμενες ομάδες εφοριακών (πχ από ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης στα νησιά ή από την Αθήνα στα νησιά στην Χαλκιδική ή στο Ιόνιο) ήταν τουλάχιστον 70% υψηλότερο, σε σχέση με τις παραβάσεις που διαπίστωναν οι «εντόπιοι» εφοριακοί στις περιοχές της χωρικής αρμοδιότητός τους. Φαίνεται δηλαδή έτσι πως οι ελεγκτές που «χτυπούν και φεύγουν» έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που κάνουν ελέγχους στην περιοχή όπου ζουν και εργάζονται και οι ίδιοι.