True Lies

Τε10032012

Last update09:52:59 μμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το φροϋδικό σλιπάκι του Κασιδιάρη

Το φροϋδικό σλιπάκι του Κασιδιάρη

  • PDF

«Καταδικάζουμε τη βία σαν μέτρο πολιτικής».Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από αμηχανία θέλοντας να πει «μέσο πολιτικής».Είναι πια περίβλεπτη η θέση των κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής απέναντι στο φιλοναζιστικό παρελθόν τους. Όταν έρχονται στο δημόσιο διάλογο αντιμέτωποι με σαφείς κατηγορίες για τη φιλοχιτλερική στάση τους, προσπαθούν με κατηγορηματικό τρόπο να την απεκδυθούν βιαστικά χωρίς να παρέχουν καμία απολογία ή έστω μια υποτυπώδη δικαιολογία. Οι “απολλώνιοι” χαιρετισμοί του αρχηγού της κομματικής γκρούπας δεν είναι βέβαια πρωτοφανείς από την βραχύχρονη περίοδο της θητείας του στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Ήδη σε μια συνέντευξη στον Ανδρέα Ρουμελιώτη στη ΝΕΤ, από το 6:25 του παρακάτω βίντεο, λέει πως «ο Χίτλερ υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα, δεν έχει κριθεί ακόμα από την ιστορία».


Λίγο νωρίτερα προβάλλεται βίντεο για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς της νεοναζιστικής γκρούπας και δικαιολογείται στο δημοσιογράφο: «Αν νομίζετε ότι μας εκθέτουν τόσο πολύ, το κάνω κι εγώ και δεν έχω κανένα πρόβλημα». Και χαιρετάει “απολλώνια” μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό σε κρατική συχνότητα. Το απόφθεγμα στην αρχή του κειμένου προέρχεται από το ίδιο βίντεο στο 3:55.

 



Ενώ πλέον στο διαδίκτυο και στα έντυπα ΜΜΕ κυκλοφορούν άφθονα τεκμήρια για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τη χιτλερική ιδεολογία, η ίδια η γκρούπα επιμένει ν’ αποστρέφει το πρόσωπό της από τον εαυτό της σ’ ένα ιδιότυπο αυτισμό που δεν πείθει κανέναν· ούτε καν τους ψηφοφόρους της που ήξεραν πολύ καλά τι ψήφισαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Μια φιλοναζιστική γκρούπα που εξελίχτηκε δημοκρατικότατα σε αστικό[sic] κόμμα.

Πώς μπορούν να μην το παραδέχονται; Γιατί τους φοβίζει να το πούνε ανοιχτά; Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα του Joseph Goebbels και θυμηθείτε το πρόσφατο αντιδημοκρατικό παραλήρημα των Θερμοπυλών:

«Είμαστε κόμμα αντικοινοβουλευτικό […]. Μπαίνουμε στη Βουλή για να μας εφοδιάσει το οπλοστάσιο της δημοκρατίας με τα δικά του όπλα. Αν η δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια που γι’ αυτή τη δουλειά να μας δώσει κάρτες δωρεάν μετακίνησης και μισθούς, δικό της πρόβλημα. […] Αν πετύχουμε να εκλεγούν στα διάφορα κοινοβούλια εξήντα ως εβδομήντα υποκινητές και οργανωτές από το κόμμα μας, θα πληρώνει για την αγωνιστική μας οργάνωση η ίδια η πολιτεία. […]

Κι ο Μουσολίνι μπήκε στη βουλή. Λίγο αργότερα, όμως, παρήλαυνε στη Ρώμη με τους Μελανοχίτωνές του. […] Αν δεν πετύχουμε να έχουν ασυλία οι πιο επικίνδυνοι άνδρες μας, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν όλοι πίσω απ’ τα σίδερα. Θα συμβεί αυτό αν έχουν ασυλία; Βεβαίως, […] αλλά μέχρι τότε θα έχει περάσει αρκετό διάστημα, και εν τω μεταξύ οι προστατευμένοι από την ασυλία πρόμαχοι της πίστης μας θα έχουν βρει το χρόνο και την ευκαιρία να διευρύνουν το αγωνιστικό μας μέτωπο, έτσι που ο περιορισμός τους και το φίμωμα του δημόσιου κηρύγματός τους να μην μπορεί να γίνει όπως θα ευχόταν η δημοκρατία […].


Δεν ερχόμαστε ούτε ως φίλοι ούτε και ως ουδέτεροι. Ερχόμαστε ως εχθροί! Όπως επιτίθεται ο λύκος στα πρόβατα, έτσι ερχόμαστε».

Joseph Goebbels, 30 Απριλίου 1928, στη ναζιστική εφημερίδα Der Angriff.
(πηγή: Archive.org)

Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όταν η γλώσσα κυλάει ροδάνι, και το πιο χαμηλό IQ είναι υπεραρκετό για να κατανοήσει τις προθέσεις και τις ιδεολογίες του εν λόγω μορφώματος. Τρανταχτό παράδειγμα η τελευταία εμφάνιση του Ηλία Κασιδιάρη (από άλλο στούντιο, για προφανείς λόγους…) στο δελτίο της Έλλης Στάη στη ΝΕΤ.



Προσέξτε τι λέει, από το 0:31.

«Ακούστηκε και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και ότι είμαστε νεοναζιστική οργάνωση. Δεν είμαστε οργάνωση, είμαστε πολιτικό κόμμα».

Άρα το σωστό που έπρεπε να πει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα.

Αυτό το αποκαλούμε epic FAIL στη γνωστή μας διαδικτυακή γλώσσα. Ας το αναλύσουμε παραπέρα.

Στ’ αγγλικά είναι διαδεδομένη η έκφραση Freudian slip που πάει να πει φροϋδικό ολίσθημα. Είναι μια παραλλαγή του “άλλο είπα και άλλο σκεφτόμουν” αλλά μπορεί να πάει πιο κοντά στην έννοια “γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει” και ταυτόχρονα του “λάθους εκ παραδρομής”. Στην ιατρική, το φροϋδικό ολίσθημα αντικατοπτρίζεται στην παραπραξία ως οργανική βλάβη:

παραπραξία " η· (ιατρ.) νευροψυχική διαταραχή που έχει ως σύμπτωμα τό να κάνει ο ασθενής άλλη πράξη από εκείνην που θέλει ή να μην αναγνωρίζει ένα αντικείμενο."

Η παραπραξία προέρχεται συνήθως από ατυχήματα αν και εφαρμόζεται, υπό ορισμένους όρους, στην ψυχιατρική. Για παράδειγμα, η τακτική ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, στις οποίες ασκείται τακτικά ο Ηλίας Κασιδιάρης, μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες εγκεφαλικές βλάβες που συχνά οδηγούν στην αύξηση της επιθετικότητας με τις ανάλογες συμπαραδηλώσεις στο νοητικό επίπεδο.

Αν και είναι τολμηρό έως αυθάδες να ισχυριστούμε με τον απλοϊκό τρόπο πως το πολύ ξύλο κάνει το παιδί όπως το κάνει, το γεγονός είναι πως υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην ιατρική επιστήμη που τα αποτελέσματα της παραπραξίας οδηγούν τα θύματα σε ακραίες συμπεριφορές ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν. Το λεγόμενο φροϋδικό ολίσθημα είναι ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της ασθένειας, που στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη συνταιριάζει, με το ανοιχτό σαν βιβλίο, βιογραφικό του.

Και για να δικαιολογήσουμε τον σατιρικό τίτλο του κειμένου, το φροϋδικό σλιπάκι είναι ένα διαδεδομένο λογοπαίγνιο εις τας Ιγγλατέρας:

“Your Freudian slip is showing” από το “Your slip is showing”.

(πηγή: Λεξιλογία)

Το είδαμε ΕΔΩ