True Lies

Σα10182014

Last update08:54:00 μμ

Back ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ του Οργανωμένου Εγκλήματος

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ του Οργανωμένου Εγκλήματος

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανέρχονται τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως. Αυτό προκύπτει από πολυσέλιδη έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ο τζίρος από εγκληματικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η διασυνοριακή διακίνηση ναρκωτικών αντιστοιχεί στο 3,6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (του έτους 2009), δηλαδή ανέρχεται σε 2,1 τρισ. δολάρια. Αποκαλύπτεται μάλιστα διεύρυνση του κύκλου εργασιών του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς η προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 1998, υπολόγιζε τον τζίρο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η έρευνα του ΔΝΤ έφερε την υπογραφή τού τότε διευθύνοντος συμβούλου κ. Μισέλ Καμντεσί και είχε υιοθετηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της με τίτλο «Reference Guide to Anti - Money Laundering and Combating Financing of Terrorism» (Οδηγός για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας).

Από το σύνολο των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η έρευνα υπολογίζει ότι 1,6 τρισεκατομμύρια (ή το 2,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ) νομιμοποιούνται και απορροφώνται από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μόλις το 0,2% αυτών των χρημάτων εντοπίζονται και κατάσχονται από τις διωκτικές αρχές ανά τον κόσμο.

Η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί την πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς αντιστοιχεί στο 20% των εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος και το 0,4% έως 0,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην έκθεση του UNODC (United Nations Office oDrugs and Crime - Γραφείο ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το Εγκλημα) αναφέρεται ότι «τα μεικτά κέρδη από τη διακίνηση κοκαΐνης υπολογίζονται στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος. Από αυτά, το 1 δισ. αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής της κόκας και πηγαίνει στους αγρότες των Ανδεων. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη παράγονται στη Β. Αμερική (35 δισ. δολάρια) και τη Δυτική και Kεντρική Ευρώπη (26 δισ. δολάρια)».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκθεση για τα ναρκωτικά 2011, η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης ανήλθε το 2009 στους 1.111 τόνους. Από αυτούς 378 τόνοι διατέθηκαν στη Βόρεια Αμερική, 217 τόνοι στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και 193 τόνοι σε άλλες αγορές.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι από τους 217 τόνους που διατέθηκαν στην Ε.Ε. καταναλώθηκαν οι 123 τόνοι, παράγοντας κέρδη ύψους 9,9 δισ. δολαρίων. Από τα 9,9 δισ. υπολογίζεται ότι 2,4 δισ. δολάρια έμειναν στα χέρια οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως των Βαλκανίων.

Εκτιμάται ότι το 92% των 84 δισ. που παράγει το εμπόριο της κοκαΐνης «ξεπλένεται» μέσω νομίμων δραστηριοτήτων ανά τον κόσμο. Σε προνομιακά «πλυντήρια» για τους εμπόρους κοκαΐνης αναδεικνύονται οι χώρες της Καραϊβικής, όπου καταλήγουν ετησίως 6 δισ. δολάρια. Για το κόστος της εισροής στην «υγιή» οικονομία κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες, η έκθεση του UNODC επικαλείται έρευνα σύμφωνα με την οποία: «Κάθε δισ. δολάρια που «ξεπλένεται» και επανεπενδύεται προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ύφεση της τάξης του 0,04 έως 0,06%. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η «εισροή» κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες στην υγιή οικονομία προκαλεί στρεβλώσεις στις τιμές, την κατανάλωση, τις εξαγωγές, τον ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζει τη διαφθορά κ.ά.

Σε μικρότερη (γεωγραφικά) κλίμακα, έκθεση του ΔΝΤ για το 2010 αναφέρει ότι στη Γερμανία το σύνολο του τζίρου από παράνομες δραστηριότητες ανήλθε την περίοδο 2007 - 2008 σε 80 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ της χώρας. Οσο κι εάν προκαλεί εντύπωση, το 44% των 80 δισ. προέρχονται από μη καταβολή φόρων και ΦΠΑ, το 18% από απάτες, 16% από ληστείες και κλοπές και 15% από διακίνηση ναρκωτικών.

Στην Ιταλία, ο τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος ανήλθε το 2009 στα 135 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο πρωτοφανές 8,9% του ΑΕΠ της γειτονικής χώρας. Δυστυχώς, αντίστοιχα δεδομένα δεν υπάρχουν για την Ελλάδα.

Του Γιαννη Σουλιωτη
Το είδαμε ΕΔΩ