Σήμερα δυστυχώς επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με διαφορετικό – ομολογουμένως και πιο έξυπνο σενάριο (έχει ποικιλία η διαπλοκή της μάσας).
Με όχημα τον θεσμό των αμαρτωλών ΚΕΚ «Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης» (τα οποία θα πρέπει να μετονομαστούν μάλλον σε «Κέντρα Επαγγελματικής Κομπίνας»), μοιράζονται εκατομμύρια σε μερικές δεκάδες επιτήδειους ιδιοκτήτες ΚΕΚ (να σημειώσουμε πως τα ΚΕΚ είχαν χρησιμοποιηθεί και για τις εκπαιδεύσεις που έγιναν –στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000- μέσω ευρωπαϊκών επιμορφωτικών προγραμμάτων και είχαν αποδώσει τα μέγιστα στην εξασφάλιση ψήφων για τους πολιτικούς λόγω της πελατειακής σχέσης που είχε αναπτυχθεί, αφού μόνο με πολιτικό μέσον ήταν δυνατόν να εγκριθεί και να παρακολουθήσει κάποιος πολίτης ένα τέτοιο ευρωπαϊκό επιχορηγούμενο πρόγραμμα).
Διαβάστε την ιστορία που λαμβάνει χώρα στην Ξάνθη την οποία γνωρίζω πολύ καλά και μπορείτε κι εσείς από την πλευρά σας να φανταστείτε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη επικράτεια…
Στην Ξάνθη, λοιπόν, θα μοιραστούν Voucher εκπαίδευσης στους Υπολογιστές σε 687 δικαιούχους. Έχουμε λοιπόν 687Χ1200 (700 είναι η αμοιβή των ΚΕΚ για την παροχή εκπαίδευσης, όταν την ίδια στιγμή η ελεύθερη αγορά προσφέρει την ίδια εκπαίδευση με 200 – 300 €)
Δικαιούχοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης, οι γνωστοί Πομάκοι, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στερείται γνώσεων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά και μεσήλικες (άνω των 40 ετών) μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι προφανώς θα χρησιμοποιήσουν το Power Point και την Access για να καταρτιστούν αναλόγως και να μπορέσουν να βρουν δουλειά!
Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ Ξάνθης εξελίσσονται σκηνές άπειρου κάλλους, από αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν διακαώς να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να εισπράξουν το 500άρικο, αφού ποσώς τους ενδιαφέρει να μάθουν.
Τώρα, στο καυτό θέμα.
Σε εκδότη εφημερίδας από την Ξάνθη παραχωρείται στο χωριό Κεσσάνη, απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης το Δημοτικό σχολείο που έκλεισε κι έτσι καταφέρνει εύκολα να αδειοδοτηθεί σαν ΚΕΚ. (Πληροφορίες μας αναφέρουν πως το σχολικό κτίριο ανακαινίσθηκε πριν να το κλείσουν!!! Λέτε να είναι απλή σύμπτωση ή το προετοίμαζαν για να δοθεί σε άρτια κατάσταση για εκμετάλλευση από ιδιώτη;)
Στην συνέχεια, ο ιδιώτης (εκδότης τοπικής εφημερίδας) εκμεταλλευόμενος το νόμο που επιτρέπει την ενοικίαση δομής ΚΕΚ (ο νόμος δεν προβλέπει μόνιμες εγκαταστάσεις, δηλαδή επιτρέπει ακόμη και σε αεριτζήδες να ασχοληθούν με την εκπαίδευση των ΚΕΚ), ζητά και του ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ το ΚΕΚ του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης στο οποίο προεδρεύει ο Δεσπότης. Έτσι ο ιδιώτης (εκδότης τοπικής εφημερίδας) του ΚΕΚ θα εισπράξει πάνω από 300000 € άκοπα και ανέξοδα, αφού –σύμφωνα με πληροφορίες μας- έχει κατορθώσει να μαζέψει ήδη τα 2/3 των επιδοτούμενων (ελέω ανυπαρξίας ανταγωνισμού!!!)
Παραδόξως, το Ψυχολογικό Κέντρο (που προσφέρει δωρεάν τις εγκαταστάσεις του στον εκδότη της τοπικής εφημερίδας για να λειτουργήσει το ΚΕΚ) αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ελλάς το μεγαλείο σου…
Η επιστολή αυτή θα μεταφραστεί και θα σταλεί σε αρμόδιους της ΤΡΟΙΚΑΣ
Αναγνώστης
Αφού παραλάβαμε την επιστολή του αναγνώστη και πριν την δημοσιοποιήσουμε, κάναμε κι εμείς από την πλευρά μας την δική μας έρευνα και διαπιστώσαμε όχι μόνο την αλήθεια των καταγγελομένων, αλλά και την «εμπλοκή» της πρώην υπουργού Παιδείας, η οποία επέμεινε και πίεσε τον τότε υπουργό Εργασίας (κ. Κουτρουμάνη) για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης αποκλειστικά από τα ΚΕΚ. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε πριν το Πάσχα, οι εγγραφές των ενδιαφερομένων είχαν αρχίσει από την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα και λειτούργησαν μέχρι και προεκλογικά (θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως προεκλογικό «δόλωμα», εάν πίστευε πως οι πολιτικοί της Ελλάδας είναι διεφθαρμένοι). Γιατί, όμως, αυτή η επιμονή για την υλοποίηση του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος αποκλειστικά και μόνο από τα ΚΕΚ; Γιατί δεν επετράπη και η συμμετοχή των επιχειρηματιών ιδιωτών που διατηρούν μόνιμες εγκαταστάσεις; Μήπως επειδή στο παρελθόν υπήρξε αγαστή συνεργασία πολιτικών και ΚΕΚ, με τους εκπαιδευόμενους να εγκρίνονται μόνο μετά από «συστατική επιστολή» κάποιου πολιτικού γραφείου; Μήπως τα ΚΕΚ (που δεν διαθέτουν ούτε μόνιμες εγκαταστάσεις, ούτε σταθερό προσωπικό), διαθέτουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης; Μήπως έχουν δίκιο κάποιες «κακές γλώσσες» που αναμιγνύουν πολιτικούς ως αφανείς ιδιοκτήτες ή μετόχους ΚΕΚ σε ολόκληρη την χώρα; Υπάρχει περίπτωση, άραγε, εάν γίνει έρευνα από το ΣΔΟΕ να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ όλης της Ελληνικής Επικράτειας;
Δυστυχώς και προφανώς, δεν θέλουμε να διορθωθούμε. Ευρισκόμενοι οικειοθελώς μέσα σε μία ζώσα διαπλοκή, βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματά της και θα συνεχίσουμε να τα βιώνουμε σε υπερθετικό βαθμό, επειδή εμμένουμε να ακολουθούμε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες μπορεί να συνεισφέρουν τα μέγιστα σε ελάχιστους, αλλά κατορθώνουν να γίνονται καταστροφικές για τους υπόλοιπους.
Όταν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ως κράτος υγιείς δομές για την επιχειρηματικότητα, όταν θα μπορέσουμε να ορίσουμε κανόνες τους οποίους θα ακολουθούμε απαρέγκλιτα, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αναδείξουμε το Ελληνικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητα.
Μέχρι τότε όμως, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που σήμερα δεν είμαστε. Νομιμόφρονες όχι ως προς τον τύπο, αλλά ως προς την ουσία του νόμου. Κι αυτό επειδή οτιδήποτε νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό, από τη στιγμή που εμπλέκονται άνθρωποι στην δημιουργία του νόμου.
Κωνσταντίνος