True Lies

Πα11162012

Last update09:24:55 πμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ Η Ελλάδα, η Τρόικα και το κώνειο

Η Ελλάδα, η Τρόικα και το κώνειο

  • PDF

Μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, οι Financial Times και οι New York Times επανέρχονται με δύο ιδιαίτερα δυσοίωνα άρθρα για την Ελλάδα και το τι μέλλει γενέσθαι. Και μόνο ο τίτλος του άρθρου των ΝΥΤ προϊδεάζει για το περιεχόμενο: «Η Ελλάδα ήπιε το κώνειο». Η εφημερίδα γράφει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ό,τι ήταν να κάνει με αντάλλαγμα υποσχέσεις της Τρόικας και όχι εγγυήσεις. Όσο για τα μέτρα που ψηφίστηκαν, το άρθρο κρίνει ότι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν αποτύχει παταγωδώς. Δε θα κάνουν βιώσιμο το χρέος της χώρας, ούτε θα πετύχουν τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απλά θα συρρικνώσουν περαιτέρω την οικονομία, θα αυξήσουν την ανεργία, θα πλήξουν τους αδύναμους και θα κάνουν το φορολογικό σύστημα σκανδαλωδώς άδικο.


«Η Ελλάδα δε μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της κατεβάζοντας ρολά στην οικονομία της» λέει ο αρθογράφος και συμπληρώνει ότι τώρα απαιτείται περισσότερη διαγραφή χρέους από τους πιστωτές, μείωση των επιτοκίων που επιβαρύνουν τη χώρα και άνοιγμα των κλειστών αγορών εργασίας. Ακόμα και οι πιστωτές, σημειώνουν οι ΝΥΤ, έχουν καταλάβει ότι η λιτότητα δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα, αλλά κανείς δε μπορεί να αντιταχθεί στη Μέρκελ. Και μπορεί η επιβολή λιτότητας ως τιμωρία για τους έλληνες να ευνοεί πολιτικά τη Μέρκελ στις ερχόμενες εκλογές, αλλά είναι μια «τεράστια, και περιττή τραγωδία για την Ελλάδα».

Οι Financial Times όχι μόνο δεν είναι πιο καθησυχαστικοί αλλά πάνε το θέμα ακόμα παραπέρα: οι πιστωτές μας, σύμφωνα με το άρθρο, δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους για το πώς θα μειωθεί το τεράστιο ελληνικό χρέος, και δεν αποδεσμεύουν τη δόση, με αποτέλεσμα να μας σπρώχνουν πιο κοντά σε στάση πληρωμών -ίσως ακόμα και την επόμενη βδομάδα.

Οι πιστωτές δεν έχουν καταλήξει στο πόσο πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και ποιος θα επιβαρυνθεί τις απώλειες που θα προκύψουν. Από τη μία είναι το ΔΝΤ, το οποίο είναι πιο απαισιόδοξο και ζητάει μεγαλύτερη μείωση του χρέους, από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι πιο συντηρητική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν οι πιστωτές δεχθούν τη θέση του ΔΝΤ, τότε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως αναγκαστούν να υποστούν ζημίες στα υπάρχοντα δάνεια διάσωσης, κάτι που θα έχει εκρηκτικά πολιτικά αποτελέσματα στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Θα τελειώσει ποτέ αυτό το θρίλερ;

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

το είδαμε ΕΔΩ