Μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – έξω από το πλαίσιο της διαμεσολαβητικής αποστολής του Μάθιου Νίμιτς – γίνονται το τελευταίο διάστημα υπό στενή αμερικανική καθοδήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την περασμένη εβδομάδα οι πρώτες διερευνητικές επαφές αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής αυτής της αμερικανικής διπλωματικής ομάδας, η οποία είχε έναν ευρύ κύκλο επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν η κυρία Σάιντερς, η δεύτερη στην ιεραρχία στην αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.
Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, βασικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις και να προχωρήσει τάχιστα – μέχρι το τέλος του χρόνου – η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Προκειμένου να δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία, οι Αμερικανοί απαιτούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή προς το ΝΑΤΟ, στην οποία θα διατυπώνει ότι η χώρα αυτή πληροί τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η διαδικασία ένταξής της. Στην εν λόγω επιστολή θα υποβιβάζεται το πρόβλημα της ονομασίας σε εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το προτεινόμενο όνομα, που και οι Αμερικανοί προωθούν προκειμένου να υπάρξει ο συμβιβασμός, είναι το Άνω Μακεδονία.
Είμαστε... έτοιμοι
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική και έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του αμερικανικού προβλήματος, δηλαδή της τοποθέτησης και της ΠΓΔΜ κάτω από την αμερικανική - ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Αναζητεί, ωστόσο, η κυβέρνηση – και ειδικότερα ο πρωθυπουργός – εύσχημο τρόπο για να μετακινηθεί από προηγούμενες θέσεις («το όνομά μας είναι η ψυχή μας» κ.λπ.), οι οποίες οδήγησαν αυτή την υπόθεση και τη χώρα στο καταφανές σημερινό αδιέξοδο.
Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η ονομασία Άνω Μακεδονία θα ήταν ένας συμβιβασμός τον οποίο θα μπορούσε πλέον να αποδεχτεί η Αθήνα αν:
♦ Αυτή η ονομασία ισχύσει για όλες τις χρήσεις.
♦ Τροποποιηθούν οι επίσημες αλυτρωτικές θέσεις που διατυπώνονται από την ΠΓΔΜ.
♦ Διευθετηθεί, προηγουμένως, με μια συμφωνία κυρίων, το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις περιουσίες που αναγκαστικά απαλλοτρίωσε το ελληνικό κράτος και πιθανότατα θα διεκδικήσουν πολίτες της ΠΓΔΜ που είχαν απομακρυνθεί από την Ελλάδα κατά τον εμφύλιο.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν διασφαλίζει το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο εξάλλου έχει έναν και μόνο στόχο: να ολοκληρώσει τη διαδικασία ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων.
Προβληματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρά την καλή διάθεση της κυβέρνησης να προσφέρει ένα δώρο στην Ουάσιγκτον, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η αναζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν είναι από πολιτικής άποψης ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές, καθώς και οι εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπίων δημιουργούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα στο θέμα του ονόματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές τις τοποθετήσεις του, επιχειρεί μια ρεαλιστική επανατοποθέτηση του κόμματός του σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν σημειώνει μόνο τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαχείρισή του από εθνικιστικούς κύκλους, αλλά υπογραμμίζει και τους κινδύνους που απορρέουν από τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ.
Όπως είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και αυτό έχει τη σημασία του, την οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη όσοι επιχειρήσουν το γρήγορο κουκούλωμα της υπόθεσης –, τα Σκόπια στοχεύουν να επεκταθούν στο Αιγαίο.
«Αν δεν τεθεί τέρμα σε αυτόν τον αλυτρωτικό θεσμικό προσδιορισμό της γειτονικής χώρας, ποια είναι η έννοια του ονόματος; Αν παραμένει ακόμη στο Σύνταγμά τους ότι στόχος τους είναι η επέκταση στο Αιγαίο, τότε δεν βλέπουμε δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων».
Συμπέρασμα: Άμα λυθεί το πρόβλημα, σφυρίξτε μας κλέφτικα, όπως ακριβώς θα προσπαθήσει να σφυρίξει και ο Σαμαράς στην περίπτωση που... πειστεί από τους Αμερικανούς και ανοίξει τον δρόμο της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει εγγυημένες όλες τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την καλή εκτέλεση της συμφωνίας και από την πλευρά των Σκοπίων.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ