Προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το "πάθημα" της Κύπρου και τη στρατηγική του κόμματος για το ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να υιοθετεί μια πιο ευρωσκεπτιστική ατζέντα με αιχμή του δόρατος το δόγμα «καμία θυσία για το ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι τώρα θέση του κόμματος «όχι στη τρόικα, ναι στο ευρώ», που αμφισβητείται έντονα από την «Αριστερή Πλατφόρμα», θεωρείται ξεπερασμένη από όλο και περισσότερους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα νεα δεδομένα μετά το ναυάγιο της Κύπρου εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις και προαναγγέλθηκε νέα συνεδρίασή της, την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμενε στην ανάγκη να καταγραφεί η πρότασή του για έξοδο από την Ευρωζώνη στα κείμενα της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθούν στο συνέδριο του καλοκαιριού.
Επιχειρώντας έναν ιδιότυπο συμβιβασμό, ο κ. Τσίπρας επιλέγει, ως φαίνεται, μια μέση λύση τύπου «καμία θυσία για το ευρώ».
Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συμβολή όλων στη διατύπωση της εναλλακτικής πρότασης του κόμματος, υιοθετώντας μια περισσότερο δυναμική ευρωσκεπτιστική θέση, αλλά όχι και τις απόψεις περί εξόδου από το ευρώ.
Το έδαφος για την αλλαγή πλεύσης είχε δώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση μιλώντας στο Real FM:
"Τι σημαίνει πάση θυσία για το ευρώ; Πάση θυσία σημαίνει η ανεργία απότο 30% να πάει στο 40%, νακλείσουν και άλλα νοσοκομεία και άλλες επιχειρήσεις, να μεταναστεύσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι; Σας απαντ, λοιπόν, όχι. Πάση θυσία για τίποτα και σε τίποτα. Προφανώς, όχι και για το ευρώ".
Ο κ. Λαφαζάνης, ωστόσο, και τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που προέρχονται από την «Αριστερή Πλατφόρμα» ζήτησαν να τεθεί το ζήτημα προς συζήτηση από μηδενική βάση στο συνέδριο και να ακυρωθεί, ουσιαστικά, το σχέδιο της διακήρυξης που είχε εγκριθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το ζήτημα, πάντως, έληξε με επικράτηση της άποψης του προεδρικού «ρεύματος», ενώ αποφασίστηκε να καθυστερήσει για λίγες ημέρες η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (σ.σ.: ως τα μέσα Απριλίου), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέες αναταράξεις.
ΠΗΓΗ INSIDER