True Lies

Σα10182014

Last update08:54:00 μμ

Back Home ΕΝΟΤΗΤΕΣ Αφύπνιση Feed your mind-Εβδομαδιαίο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ενημερωτικών βίντεο

Feed your mind-Εβδομαδιαίο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ενημερωτικών βίντεο

  • PDF

Αρχίζοντας από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 και ολοκληρώνοντας στις 26 Φεβρουαρίου 2012 θα πραγματοποιήσουμε στον πολυχώρο 8 ΔΥΤΙΚΑ φεστιβάλ από ντοκιμαντέρ και ενημερωτικά βίντεο. Οι προβολές θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 17.30 το απόγευμα (εκτός των ημερομηνιών 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου). Η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και θα υπάρχει δωρεάν μπουφές. Ακολουθεί λεπτομερώς το πρόγραμμα των προβολών:


Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 17.30

Τίτλος: To Χρήμα ως χρέος ΙΙ


Περιγραφή: Πακέτα διάσωσης και πακέτα στήριξης, το χρέος συσσωρεύεται συνεχώς... Πού θα οδηγήσει αυτό; Πώς φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου δεν υπήρξε ποτέ τόσος υλικός πλούτος και παραγωγικότητα κι όμως όλοι είναι χρεωμένοι στις τράπεζες; Και τώρα ξαφνικά, οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα και εμείς οι φορολογούμενοι, πρέπει να τις σώσουμε ενώ βυθιζόμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο χρέος. Το ντοκιμαντέρ "Το χρήμα ως χρέος II-Εξαπολύοντας τις υποσχέσεις" διερευνά τη δόλια και καταστροφική αριθμητική του χρηματοπιστωτικού συστήματος που μας κρατάει όμηρο σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ΧΡΕΟΣ... και πώς μπορούμε να εξελιχθούμε πέρα από αυτό.


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 17.30

Τίτλος: Η εταιρία

Περιγραφή: Η εταιρία είναι ο κυρίαρχος θεσμός της σημερινής εποχής, που δημιουργεί ισχυρό πλούτο αλλά και μεγάλες ζημιές στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ντοκιμαντέρ που κατέκτησε 26 βραβεία εξετάζει τη φύση, την εξέλιξη, τις επιπτώσεις και το μέλλον της μοντέρνας εταιρίας και τον ρόλο που παίζει στην κοινωνία και στην καθημερινή μας ζωή. Λαμβάνοντας υπόψιν την υπόσταση νομικού προσώπου που έχει μια εταιρία, το φιλμ την τοποθετεί στον καναπέ του ψυχίατρου για να εξακριβώσει "Τι είδους άτομο είναι;". Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις μεταξύ άλλων του Νόαμ Τσόμσκι, της Ναόμι Κλάιν, του Χάουαρντ Ζιν και του Μάικλ Μουρ.


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 17.30

1ος Τίτλος: Ο αιώνας του εαυτού - Μηχανές της ευτυχίας


Περιγραφή: To πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του Adam Curtis παρουσιάζει την ιστορία της σχέσης μεταξύ του Φρόιντ και του Αμερικανού ανιψιού του Έντουαρντ Μπερνέζ ο οποίος είναι ο ιδρυτής του επαγγέλματος των δημοσίων σχέσεων την δεκαετία του 1920 και ήταν ο πρώτος που υιοθέτησε τις ιδέες του Φρόιντ για την χειραγώγηση των μαζών. Έδειξε στις Αμερικάνικες εταιρίες πώς να πείσουν τους ανθρώπους να θέλουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Ήταν ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης τεχνικής της μαζικής καταναλωτικής πειθούς και ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την κυρίαρχη δομή του σημερινού κόσμου που βασίζεται σε ένα καταναλωτικό εγωιστικό εαυτό. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει επίσης πώς το κάπνισμα που αρχικά ήταν ένα ταμπού πέρασε στις γυναίκες.


2ος Τίτλος: Η ιστορία των πραγμάτων

Περιγραφή: Από την κατασκευή μέχρι την πώλησή τους, τα καταναλωτικά αγαθά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν κοινότητες τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να το καταλαβαίνουμε. Η "Ιστορία των πραγμάτων" είναι ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ για τις αδιόρατες πτυχές των μοτίβων παραγωγής και κατανάλωσης παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων πώς τα προϊόντα σχεδιάζονται με σκοπό να χαλάνε εύκολα.


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 17.30

Τίτλος: Εκκρεμής







2ος Τίτλος: Οικονομικοί εκτελεστές


Περιγραφή: Ο Τζων Πέρκινς, που περιγράφει τον εαυτό του σαν οικονομικό εκτελεστή, διηγείται πώς βοήθησε διάφορες εταιρικές και πολιτικές οντότητες για να υπονομεύσουν ή να διαφθείρουν ξένα καθεστώτα που βάζουν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών πάνω από αυτά του πληθυσμού τους. Παρουσιάζεται πώς η λεγόμενη εταιριοκρατία, δρα κάτω από τη μοναδική εξής λογική: η μεγιστοποίηση των κερδών είναι η πρώτη προτεραιότητα ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε κοινωνικό ή περιβαλλοντικό κόστος.


Κυριακή 15 Ιανουαρίου 17.30

Τίτλος: Το δόγμα του σοκ


Περιγραφή: Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Καναδή συγγραφέα Ναόμι Κλάιν με τέλεια διυλισμένη οργή, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εξιστόρηση των πεπραγμένων της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των «ελεύθερων αγορών» του Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική. Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους. Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο.


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 17.30

1ος Τίτλος: Πεταμένο Φαγητό


Περιγραφή: Ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη σπατάλη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη διαδρομή από το χωράφι στο τραπέζι, πάνω από τη μισή ποσότητα των τροφίμων καταλήγει στη χωματερή. Το μεγαλύτερο μέρος τους δηλαδή, προτού καν φθάσει στον καταναλωτή! Ακούγεται άρρωστα παρανοϊκή μια τέτοια σπατάλη όταν ο πλανήτης έχει φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια και μεγάλος μέρος του πληθυσμού υποφέρει από πείνα ή ασθένειες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό. Όμως ο τομέας της παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων μέσα από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο οποίος έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να ζει σε άλλον πλανήτη από τον δικό μας. Δύσκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς το γιατί τα σούπερ μάρκετ αποσύρουν και καταστρέφουν ακόμη και τρόφιμα που δεν έχουν λήξει. Το γιατί οι ημερομηνίες λήξης που βάζουν οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο σύντομες, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι προσέχουμε την υγεία μας κάθε φορά που πετάμε ένα γιαούρτι που υποτίθεται ότι έληξε χτες. Είναι απλώς ένας τρόπος να ενθαρρύνουν την αγορά και όχι τη κατανάλωση της τροφής που αγοράζουμε.


Τίτλος: Εκκρεμής


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 17.30

Τίτλος: Προβολή μια σειράς από βίντεο με θεματολογία την εκπαίδευση και την εργασία. Μεταξύ άλλων θα δούμε πώς το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα και το χρηματικό κίνητρο μπορεί τελικά να είναι εμπόδιο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα



Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 17.30

1ος Τίτλος: Η βαρβαρότητα της εξουσίας

Περιγραφή: Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα εξαιρετικό κολάζ από βίντεο που καταπιάνεται με τα επίπεδα ελέγχου της εξουσίας και το πώς αυτή εφαρμόζεται επάνω μας από τη στιγμή της γέννησής μας και σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής μας. Πώς η ιεραρχία βοηθά στη διατήρηση ενός καθεστώτος πάντα με την βοήθεια του κράτους και των εταιριών. Εξετάζονται διάφορες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η επιρροή των ΜΜΕ.



2ος Τίτλος: Ο ενσυναισθηματικός πολιτισμός

Περιγραφή: O γνωστός συγγραφέας και πολιτικός σύμβουλος Τζέρεμι Ρίφκιν ερευνά την εξέλιξη της ενσυναίσθησης και τους βαθιούς τρόπους που έχει διαμορφώσει την ανάπτυξη και την κοινωνία μας. Παρουσιάζεται πώς η σύγκλιση των ενεργειακών και επικοινωνιακών συστημάτων ανά την ιστορία αλλάζουν τους δεσμούς μας μέσα στην κοινωνία και πώς περνάμε σιγά σιγά από τη γεωπολιτική στην πολιτική της βιόσφαιρας.


Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 17.30

Τίτλος: Προβολή μια σειράς από βίντεο με θεματολογία την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη σημερινή εποχή. Μεταξύ άλλων θα δούμε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι θάλλασες με τα νησιά από πλαστικά απόβλητα καθώς και πώς πολιτισμοί στο παρελθόν κατέρρευσαν λόγω της αλόγιστης διατάραξης των οικοσυστημάτων.


Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 17.30


Τίτλος: Προβολή μια σειράς από βίντεο παρουσιάζοντας πλήθος βιώσιμων τεχνολογιών πάνω στην αρχιτεκτονική, την παραγωγή ενέργειας, την ανακύκλωση κ.ά.



Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 17.30

Τίτλος: Zeitgeist Moving Forward


Περιγραφή: Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα όπου 34.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από τη φτώχεια και θεραπεύσιμες ασθένειες, απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις. Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Zeitgeist Moving Forward παρουσιάζει ένα βιώσιμο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, βασισμένο στους πόρους, όπου η φτώχεια, η πείνα και οι πόλεμοι αποτελούν παρελθόν.

 

 

Πληροφοριες ΕΔΩ