Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το κίνημα Κατάληψη της Wall Street. Νέοι και μεγαλύτεροι, το 99%, που εξεγείρονται σε μια πολιτικοοικονομική ελίτ, το 1%, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου και στερεί από τη πλειοψηφία το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την αξιοπρέπεια.Όμως ποιο είναι αυτό το 1% ενάντια στο οποίο διαμαρτύρονται οι αμερικανοί, και που οδήγησε σε αναλυτικά ρεπορτάζ από την Wall Street Journal, το περιοδικό Fortune και το CNN Money;
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε μια αύξηση εισοδημάτων για όλο τον πληθυσμό. Όμως αυτή η αύξηση δεν ήταν και τόσο ισότιμη, καθώς, ενώ η πλειοψηφία είδε αύξηση που άγγιζε το 62% και έπεφτε για πολλούς στο 18% μετά την πληρωμή εισφορών και φόρων, κάποιοι άλλοι (το 1%) είδαν αύξηση του εισοδήματος τους στο 275%.
Και ενώ η μεσαία τάξη βλέπει τα τελευταία 3 χρόνια το εισόδημα της να βουλιάζει, ή στην καλύτερη περίπτωση να μένει σταθερό εν μέσω αύξησης τιμών και μειώσεων παροχών, μια μερίδα του πληθυσμού κερδίζει κατά μέσο όρο 311.000 δολάρια το μήνα. Εάν σε αυτά υπολογίσουμε φοροαπαλλαγές και εισοδήματα που καταγράφονται ως φιλανθρωπικές δραστηριότητες, τότε το ποσό φτάνει μέχρι και το διπλάσιο.
Το μέγεθος της αδικίας, γίνεται ευκολότερα κατανοητό αν σκεφτούμε πως στις ΗΠΑ ο πληθυσμός είναι σήμερα 310 εκατομμύρια. Από αυτά, λιγότερο από 1.5 εκατομμύρια άτομα (1.4 εκ για την ακρίβεια) κατέχουν το 22% του εθνικού πλούτου σε εισόδημα, ποσό που φτάνει τα 1.3 τρισεκατομμύρια.
Παράλληλα η εισφορά τους σε φόρους αντιστοιχεί στο 37% σε εθνικό επίπεδο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι φόροι συλλέγονται κατά βάση από την φτωχότερη πλειοψηφία, της οποίας τα εισοδήματα ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά του 1%.
Και αν το μέγεθος της αδικίας σε αριθμούς εξοργίζει, δυστυχώς τα δεδομένα γίνονται ακόμα χειρότερα, όσο ανεβαίνουμε την κοινωνική κλίμακα. Από το 2007 μέχρι σήμερα, και με την οικονομική κρίση να γίνεται όλο πιο αισθητή και την πλειοψηφία να βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να συρρικνώνεται επικίνδυνα, το κράτος έχει περιορίσει τις παροχές της μεσαίας και εργατικής τάξης στο 35%.
Αντιθέτως το 1% συνεχίζει να λαμβάνει κρατική στήριξη και προνόμια χωρίς καμία περικοπή.Όμως ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα που οδήγησαν σε ανεξέλεγκτο πλουτισμό μια μικρή μερίδα πληθυσμού;
Οι περισσότεροι απασχολούνται σε παροχές υπηρεσιών ασφαλείας όπως ιδιωτική ασφάλεια, ηλεκτρονικά προϊόντα ασφαλείας, διαδικτυακή ασφάλεια και παρακολούθηση.
Σε αυτά προσθέστε και τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, γνωστές με ωραία ονόματα όπως εταιρείες ειρήνης και σταθερότητας, ή εφαρμογής του νόμου, που είδαν τα εισοδήματα τους να εκτοξεύονται σε απίστευτα ύψη κατά την περίοδο Μπους και τους πολέμους στο Ιράκ και Αφγανιστάν, και όχι μόνο.
Ακολουθούν οι επαγγελματίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στελέχη επιχειρήσεων, αναλυτές και διοικητές εταιρειών, επαγγελματίες υγείας και μέτοχοι δικηγορικών εταιρειών και δικηγόροι.
Όσο λοιπόν μια μικρή ελίτ του 1% θα αποφασίζει και θα θέτει τους όρους για το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού, ελέγχοντας κυβερνήσεις και συγκεντρώνοντας αμύθητα πλούτη εις βάρος της πλειοψηφίας, η σύγκρουση θα είναι μονόδρομος.
Η απάντηση είναι μια ισχυρή συμμετοχική δημοκρατία και δίκαιη κοινωνική πολιτική, που θα διασφαλίζει ίσα δικαιώματα, εκπαίδευση, εργασία και ασφάλιση για όλους τους πολίτες.
Φραγκίσκα Μεγαλούδη
ΠΗΓΗ INSIDER