True Lies

Δε10172016

Last update11:45:25 πμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑ Ελπίδες για θεραπεία της τύφλωσης με βλαστοκύτταρα -- Τυφλοί ασθενείς άρχισαν να βλέπουν!

Ελπίδες για θεραπεία της τύφλωσης με βλαστοκύτταρα -- Τυφλοί ασθενείς άρχισαν να βλέπουν!

Εναν χρόνο μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές για θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε δύο ασθενείς με διαφορετικές αιτίες τύφλωσης, η όρασή τους αποκαθίσταται σταδιακά και δεν έχει παρατηρηθεί παρενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα γεννούν ελπίδες για πλήρη αντιμετώπιση της κατάστασης και ολική επαναφορά της όρασης.

Η πρώτη από τις δύο ασθενείς που υπεβλήθησαν στην πειραματική θεραπεία πάσχει από τη νόσο του Στάργκαρντ, προοδευτική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 10 και 20 ετών.

Η δεύτερη, σε ηλικία 70 ετών έπασχε από γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την πρώτη αιτία τύφλωσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Και οι δύο έκαναν τη θεραπεία μόνο στο ένα μάτι, καθώς ήταν σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και οι ειδικοί δεν γνώριζαν αν θα υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από την έγχυση βλαστικών κυττάρων σε ένα τόσο ευαίσθητο όργανο. «Οι δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων το περασμένο έτος δεν έχουν εμφανίσει ένδειξη σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας όπως ανάπτυξη όγκων ή απόρριψη του μοσχεύματος», αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση «Τhe Lancet», που φιλοξενεί τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στο πλαίσιο της θεραπείας περίπου 50.000 βλαστικά κύτταρα, τα οποία αποτελούν την ελάχιστη δόση, μεταμοσχεύτηκαν στη χρωστική επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς (RPE), επέμβαση που διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Υστερα από έξι εβδομάδες και με τη βοήθεια ανοσοκατατασταλτικής αγωγής ώστε να μην απορριφθούν λόγω ιστοσυμβατότητας τα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό, οι δύο ασθενείς είχαν βρει μέρος της χαμένης όρασής τους.

Η πρώτη γυναίκα μπορούσε απλώς να ξεχωρίζει κάποιες κινήσεις των χεριών, άρχισε να διακρίνει γράμματα του αλφαβήτου και κάποια χρώματα και σήμερα πλέον μπορεί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της και να δει την ώρα στο ρολόι χειρός της. Η δεύτερη ασθενής μπορεί πλέον να κινείται μόνη της και χωρίς βοήθεια σε κλειστούς χώρους.
Το είδαμε ΕΔΩ