Για όποιον απορεί γιατί ξαφνικά οι Γερμανοί και η τρόϊκα θέλουν πρόσθετες εγγυήσεις και δεν τους αρκεί πλέον ούτε η δήλωση νομιμοφροσύνης του Α.Σαμαρά (την οποία αντίθετα με το Νοέμβριο τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ την έδωσε προθυμότατα εντυπωσιάζοντας εχθρούς και φίλους), αλλά και γιατί ο Β.Σόϊμπλε σε μία πρωτοφανή ενέργεια επενέβη χονδροειδώς στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας (αν το έκαναν αυτό πχ. οι Αμερικανοί τι θα λέγαμε;) για να μην γίνουν εκλογές, τα πράγματα έχουν συγκεκριμένη εξήγηση:
Μία αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα, όπου περιγραφόταν το κύμα των διαφωνούντων βουλευτών ως «σημαντική έκπληξη που μπορεί να έχει καθοριστικές επιπτώσεις στην ελληνική πολιτική» και βέβαια τέθηκε άμεσα υπ’όψιν του Β.Σόϊμπλε.
Και ειδικά «ταρακούνησε» το Βερολίνο ο αριθμός και η «ποιότητα» των «επαναστατών» της ΝΔ, ενός κόμματος που μέχρι την Κυριακή υποτίθεται ότι ήταν στο «κατώφλι» της εξουσίας και παρ’όλα αυτά βρέθηκε 21 βουλευτές και ένα στέλεχος ανεξάρτητος βουλευτής, ο Π.Καμμένος και αδιαφορώντας αν θα τους διαγράψει είπαν ΟΧΙ στη Μνημόνιο.
Και μέσα σε αυτούς πρωτοκλασσάτα στελέχη, όπως οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Η «επανάσταση» αυτή κλόνισε όλους αυτούς που πίστευαν ότι αρκούσε να «κλειδώσουν» τον Α.Σαμαρά για να έχουν εξασφαλισμένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η κίνηση των «22» πρακτικά ακύρωσε ή εν πάση περιπτώσει «πετσόκοψε» την εικόνα του Α.Σαμαρά στην Γερμανία και έγινε πλέον αντιληπτό ότι η ΝΔ πιθανότατα δεν θα είναι κυβέρνηση, ούτε καν επικεφαλής συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ (όπως υπολόγιζαν) μετά τις επόμενες εκλογές.
Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και στις ανάλογες, αν και περισσότερο αναμενόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που πάντως ποσοστιαία δεν έχασε τόσους βουλευτές όσους η ΝΔ. Η περίφημη «αλλαγή αρχηγού», πλέον δεν έχει καμία σημασία για το ΠΑΣΟΚ: Ο Ε.Βενιζέλος, το πουλέν των Γερμανών, θα παραλάβει ένα κόμμα της τάξεως του 8-10% με προσωπική δημοφιλία που κυμαίνεται στο 18% επί του συνόλου των ψηφοφόρων στην δημοσκόπηση της VPRC. Το 82% απλά δεν του έχει εμπιστοσύνη! Και θα έχει να αντιμετωπίσει στις κάλπες μια αντιμνημονιακή "σφήνα" των διαγραμμένων που θα κάνουν ένα "fast track" κόμμα!
Στο Βερολίνο ήρθαν κάπως απότομα αντιμέτωποι με μία πολιτική πραγματικότητα που οι αναλυτές τους δεν την είχαν προβλέψει: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα καταλάβουν αθροιστικά στις επόμενες εκλογές το πολύ 32%! Και ότι αντίθετα με ότι προσπαθεί να τους πείσει ο Ε.Βενιζέλος ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή «Υπάρχει μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ» η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ απλά υπάρχει μόνο στο μυαλό όσων νομίζουν ότι θέλουν να υπάρχει και η περίπτωση της ΝΔ θα διδάσκεται στα τμήματα πολιτικών επιστημών των Πανεπιστημίων για το πώς ένα κόμμα έχασε την εξουσία, ευρισκόμενο μονίμως στην … αντιπολίτευση!
Η δημοσκόπηση της VPRC, με αναγωγή των αναποφάσιστων, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα», είναι αρκούντως διαφωτιστική: Ολοκληρώθηκε ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή για το Μνημόνιο (αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί οι κυλιόμενες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την Κυριακή δείχνουν πολύ χειρότερα ποσοστά για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως γνωρίζει άριστα το defencenet.gr) και δείχνει την εξής εικόνα: ΠΑΣΟΚ 11% , Νέα Δημοκρατία 27,5%, Δημοκρατική Αριστερά 16%, το ΚΚΕ στο 14%, ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, ΛΑΟΣ 4,5% (για όποιον απορεί με την οβιδιακή μεταμόρφωση του Γ.Καρατζαφέρη κατά του Μνημονίου) με μάλιστα με πτώτικες τάσεις, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5%, Χρυσή Αυγή 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2%, ενώ η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. επανεμφανίζεται με ποσοστό 1%.
Οι πρώτοι υπολογισμοί με δύο καινούρια κόμματα ένα από τους διαγραμμένους της ΝΔ και ένα από αυτούς του ΠΑΣΟΚ με σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση θα σημάνει περαιτέρω περικοπή της εκλογικής επιρροής της ΝΔ που θα την περιορίσει περί το 20-22%, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για πρώτη φορά και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ.Κουβέλη, αφού αρκετοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θα προσεγγίσουν την αντιμνημονιακή έκδοση του ΠΑΣΟΚ των διαγραμμένων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Ότι μετά τις επόμενες εκλογές η τρόϊκα και η Γερμανία θα βρεθεί με έναν τόμο ενός νόμου που η αξία του θα είναι μικρότερη από το βάρος του, καθώς θα έχει καταργηθεί την βραδιά των εκλογών. Γιατί αυτοί που την Κυριακή το ψήφισαν, δεν θα υπάρχουν ή θα έχουν "καεί" από την φλόγα των Ελλήνων πολιτών, που απλά βαρέθηκαν να είναι υποζύγια…
Το είδαμε ΕΔΩ