Τα στοιχεία της ΤτΕ για τις καταθέσεις δείχνουν σαφώς μια σχετικά σταθερή τάση επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες. Η “τάση” αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την κατάσταση... ανακοπής, που παραμένει επίσης σταθερή όσο αφορά την διάθεση των τραπεζών να ξε-σφίξουν έστω και λίγο την στρόφιγγα των δανείων.
Τα ενδεικτικά στοιχεία επιτρέπουν να παρατηρήσει κανείς μικροδιαφορές μεταξύ των τραπεζών όσο αφορά την παροχή δανείων, όμως σε γενικές γραμμές τα δάνεια μόνο σε εξαιρετικά “ειδικές” περιπτώσεις περνούν από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών.
Οι τράπεζες εξακολουθούν να διοχετεύουν τα διαθέσιμα κεφάλαια σε εργαλεία που διευκολύνουν την απομόχλευσή τους και όχι σε δανειακές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ακόμα και οι “λογιστικές” αναχρηματοδοτήσεις έχουν αρχίσει να περιορίζονται ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση των επιτρόπων του ΤΧΣ στα ΔΣ των τραπεζών. “Πώς μπορείς να πεις ναι σε μία ρύθμιση/αναχρηματοδότηση, ή ακόμα περισσότερο σε μία νέα δανειακή σύμβαση ακόμα και με υγιείς επιχειρήσεις όταν έχεις πίσω σου τους εντεταλμένους του ΤΧΣ με το μπλοκάκι στο χέρι να σημειώνουν ότι πεις...” λέει στο capital.gr ανώτατο διοικητικό στέλεχος ενός εκ των τριών τραπεζικών ομίλων.
Αυτό όμως που φαίνεται να τρομάζει περισσότερο τους τραπεζίτες δεν είναι τόσο η παρουσία των εντεταλμένων επιτρόπων όσο η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτή η “τάση” όχι μόνο γίνεται καθημερινά ισχυρότερη αλλά επιπλέον – όπως επισημαίνεται από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη – ενισχύεται από τον δημόσιο διάλογο για το πώς και τι θα γίνει με την ρύθμιση των δανείων.
Το πλέον επικίνδυνο στοιχείο, διευκρινίζουν, είναι ότι “έχει αρχίσει να παρατηρείται σε αυξανόμενους ρυθμούς η στάση πληρωμών και από δανειολήπτες οι οποίοι ήταν και μπορούσαν να είναι ενήμεροι με τα δάνειά τους. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που γίνεται η συζήτηση για τις ρυθμίσεις...”.
Σε κάθε περίπτωση, αν και η επιστροφή καταθέσεων έχει γίνει ...μάνα εξ ουρανού, δεν φαίνεται ούτε να επαρκεί ούτε και να αλλάζει την στάση των τραπεζών, όσο η δυναμική των επισφαλειών ενισχύεται.
Ενδιαφέρον στοιχείο βέβαια αποτελούν πληροφορίες (αναλυτικό ρεπορτάζ το Σάββατο στο “Κεφάλαιο”) οι οποίες φέρουν κυβέρνηση/τρόικα και τράπεζες να συζητούν με την συμμετοχή του ΤΧΣ ένα σχέδιο πρότασης για την δυνατότητα αυτονόμησης κάποιων κεφαλαίων που θα στηρίξουν την χορηγική τους δραστηριότητα.
Πληροφορίες του Capital.gr, όμως αναφέρουν ότι η “ιδέα” αυτή δεν πρόκειται να περπατήσει παρά μόνο σαν μέρος της οριστικής ρύθμισης των όρων ανακεφαλαιοποίησης...