Μετά από 25 χρόνια έρευνας για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι ερευνητές και οι επιστήμονες του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) της Αβάνας, κατάφεραν να αναπτύξουν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Η δραστική ουσία του φαρμάκου στο εμβόλιο, βασίζεται σε «μια πρωτεΐνη που όλοι έχουμε, όταν ο καρκίνος είναι ανεξέλεγκτος». «Ο παράγοντας επιδερμικής αύξησης έχει σχέση με τον συνολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων», είπε ο Γκιζέλα Γκονζάλες, επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Το φάρμακο θα μπορούσε να…. μετατρέψει τον καρκίνο σε μια διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια, με τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών που πυροδότησαν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων», ανέφερε.
Το ανοσοποιητικό εμβόλιο ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα σε στάδια τρία και τέσσερα, χωρίς να εμφανίζει θετική απάντηση σε άλλα είδη θεραπειών, όπως την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, είπε ο εμπειρογνώμονας.
«Δεν είναι δυνατόν να προληφθεί η ασθένεια, αλλά το εμβόλιο αυτό βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε. Είπε ότι το CimaVax-EGF έχει περάσει από κλινικές μελέτες και δοκιμές σε πάνω από 1.000 ασθενείς σε όλο το νησί και σήμερα διανέμεται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής. Ο Γκονζάλες είπε επίσης, ότι οι ερευνητές του CIM σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια αρχή της CimaVax-EFG στην θεραπεία άλλων καρκινικών όγκων, όπως του προστάτη, της μήτρας και του μαστού.
Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται ως ένας από τα πιο σοβαρούς, κοινούς και θανατηφόρους καρκίνους του κόσμου και είναι πιο συνηθισμένος ανάμεσα στους καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια σκοτώνει συνολικά 5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και σε 8 εκατομμύρια μέχρι το 2030,αν δεν αλλάξουν οι συνήθειες του καπνίσματος.
Στην Κούβα, όπως και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, το κάπνισμα (ιδιαίτερα πούρου) θεωρείται ως ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης. Ο καρκίνος του πνεύμονα, σκοτώνοντας περίπου 20.000 ανθρώπους το χρόνο στη χώρα της Καραϊβικής, θεωρείται σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και είναι η κύρια αιτία θανάτου σε 12 από 15 επαρχίες της χώρας.Πηγή: www.paraskhnio.gr