True Lies

Πε09112014

Last update07:19:02 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διαμαρτυρία με βυζιά – Ή βυζιά με διαμαρτυρία;

Διαμαρτυρία με βυζιά – Ή βυζιά με διαμαρτυρία;

Η είδηση: Ουκρανές γυμνόστηθες ακτιβίστριες ονόματι FEMEN, διαδηλώνουν έξω από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενες για την αθώωση μιας ομάδας νεραών αγοριών από τη Γαλλία, που βίασαν δύο ανήλικα κορίτσια, ενώ μαζί τους συντάχθηκε και η αδελφή Βερονίκ, που θέλησε να υπερασπιστεί κι εκείνη τα δικαιώματα των γυναικών και να διαδηλώσει μαζί τους κατά των βιασμών.

 

Στον πλανήτη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται κάθε μέρα. Όμως, αν δεν πρόκειται για κάτι έκτακτο που να περιλαμβάνει Μουσουλμάνους ή αυτοπυρπόληση, μια διαμαρτυρία κατά τυ βιασμόυ (εδώ το κοινό χασμουριέται…) θα αποκτησει ενδιαφέρον, δηλαδή θα φτάσει στο reuters, αν συνοδεύεται από ένα εύρημα. Και ποιό είναι το πιό εύκαιρο εύρημα από όλα, που κάθε γυναίκα κουβαλάει πάντα μαζί της; Τα Βυζιά! (σταμάτησε το χασμουρητό).

Είναι βέβαια λίγο οξύμωρο: Οι FEMEN, οι γυναίκες που προχτές διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του βισμού, και γενικά μεταφέρουν πάνω στο στήθος τους την σύγχρονη ανθρωπιστική-ακτιβιστική ατζέντα, διαδηλώνοντας πάντα topless, ζητάνε την προσοχή και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Αλλά για να του τραβήξουν την προσοχή του, του μιλάνε με τον πιο αντι-ευαισθητοποιημένο και κυνικό τρόπο. Του λένε απλώς «κοίτα, έχει και βυζιά!». Οπότε στην πραγματικότητα απευθύνονται σε αυτούς ακριβώς που περιφρονούν και σαρκάζουν – το είδος ανθρώπου που θα δείξει ενδιαφέρον για κάτι, μόνο αν εχει γυμνό. Απευθύνονται στην αιτία (κατά κάποιο τρόπο) του κακού.

Ταυτόχρονα βέβαια, ο συνδιασμός «βυζί με σύνθημα», δίνει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία το άλλοθι να καλύψουν το θέμα με πολλές χορταστικές φωτογραφίες. Γιά τους διεκδικητές της ειδησεογραφικής προσοχής του κοινού, για τους μονομάχους του «Attention Span», το θέμα περνάει στην κατηγορία των «προσέξιμων». Επειδή ακριβως ο μέσος καταναλωτής τοξικών ειδησεογραφικών κλισέ, δεν μπορεί ακόμα να συνηθίσει στην ιδέα, ότι η εικόνα μιας topless γυναίκας, μπορεί να συνδιαστεί με κάτι πιό πούπλοκο από τα επιφώνηματα μιας στρηπτιζέζ. Αρκεί να θυμάται μετά από λίγο για ποιό πράγμα διαδήλωναν. Γιατί το πρόβλημα για την διεισδυτικότητα του μηνύματος των FEMEN, δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλώσεις κάθε μέρα. Το πρόβλημα για ττην διεισδυτικότητα του μηνύματος των FEMEN, είναι οι δεκάδες χιλιάδες γυμνόστηθες γυναίκες κάθε μέρα.

Όταν λες «κοίτα, έχει βυζιά!», στην πραγματικότητα απευθύνεσαι σε αυτό ακριβώς που περιφρονείς: Αυτόν που θα κοιτάξει κάτι, μόνο επειδή έχει βυζιά

ΠΗΓΗ