H Eλλάδα πέρασε πια, στο επόμενο επίπεδο του πειράματος. Η Ιταλία από την άλλη, έκανε ρεκόρ στα επιτόκια, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε περίπτωση δανεισμού κι επιπλέον μη βιώσιμο το ιταλικό χρέος. Η ιταλική οικονομία είναι η 7η στην παγκόσμια κατάταξη, όμως οι αγορές επιμένουν πως χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές. Κοινώς, πρόγραμμα επιτήρησης.
Άλλος ένας τεχνοκράτης μπήκε σε κυβέρνηση εθνικού κοινοβουλίου (μετά την δική μας περίπτωση) και αυτές οι κινήσεις που παρατηρούμε γενικότερα στην Ευρώπη, ίσως είναι ο προπομπός για μια ενδεχόμενη κατάρρευση ή για κάτι άλλο. Μετά την Ελλάδα, όπου η σημαία της λιτότητας αντικατέστησε την γαλανόλευκη, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ιταλία. Φορολογία, αφαίμαξη και περικοπή των δημοσίων δαπανών, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ύφεσης, απλά επιδεινώνουν την κατάσταση. Δίχως ανάπτυξη, οι αγορές θα συνεχίσουν ν’ αυξάνουν τα επιτόκια. Η ΕΚΤ και ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης δεν έχουν απεριόριστα χρήματα. Εξάλλου ήδη δίνονται για την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Οι ισχυροί της Ευρώπης, με την αβάντα των αγορών, προωθούν την ανατροπή κυβερνήσεων και τον ορισμό τραπεζιτών και οικονομολόγων. Μόνο που οι οικονομίες των κρατών και οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι φυσική, ώστε να κάνεις συγκεκριμένες κινήσεις για να πετύχεις αυτό που θες σαν ένα αποστειρωμένο εργαστήριο. Ο νεοφιλελευθερισμός όμως και οι θιασώτες του, έχουν ανάγει τα οικονομικά σε επιστήμη που υπόκειται σε νόμους και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και ακρίβεια. Αποκρύπτουν εντέχνως τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και τις πολιτικές που απορρέουν από ένα οικονομικό μοντέλο.
Ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και των νέων μέτρων, σε συνδυασμό με την μηδενική ανάπτυξη θα συμπαρασύρουν κι άλλες χώρες. Μετά μπορεί να είναι και επίσημα η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία! Το χρέος, σαν ιός θα εξαπλωθεί σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, οι αρνητικές αξιολογήσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης θα είναι πιο συχνές για όλους και η διάσπαση της Ε.Ε θα βρίσκεται στα πρόθυρα. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, πως με λιγότερη δημοκρατία στα κράτη -δηλαδή διορισμένες και όχι εκλεγμένες κυβερνήσεις- δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.
ΠΗΓ STRANGE JOURNAL