Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς Moody’s και Standard & Poor’s εκφράζουν ανοικτά την μη ικανοποίησή τους για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.Ήδη οι απώλειες διευρύνονται για τους χρηματιστηριακούς δείκτες από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ενώ το ευρώ γλιστρά προς το 1,3257 δολάριο.Η κατάσταση αποτυπώνεται άμεσα και στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις και τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 7%.
Η Moody’s Investors Service διατύπωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο α΄ τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων ακόμη και μετά από την πρόσφατη σύνοδο. Όπως είχε τονίσει η Moody’s το Νοέμβριο, λαμβάνει την απόφαση αυτή καθώς η απουσία των μέτρων σταθεροποίησης των πιστωτικών αγορών βραχυπρόθεσμα, σημαίνει ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη περιοχή της ΕΕ, παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω σοκ και η σύγκλιση της ευρωζώνης υπό συνεχή απειλή. Επίσης, σχολιάζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την άποψη της Moody’s ότι η κρίση είναι σε ένα κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο.
Νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει στο μεταξύ η Standard & Poor’s για την πορεία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οδεύει σταδιακά προς ένα πρωτοφανές πιστωτικό κραχ. Η βαθιά ύφεση που φαίνεται ότι έχει μπροστά της η ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ηγετών να βρουν μία σημαντική και πειστική λύση, θα πρέπει να ταρακουνήσει την ελίτ για την πορεία της ευρωζώνης. Η Σύνοδος παρουσίασε πρόοδο, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για το αν έχουν πραγματικά τη λύση οι Ευρωπαίοι. Ο χρόνος τελειώνει, και χρειάζεται να προχωρήσουν σε τομές για να μπορέσουν να εξέλθουν της κρίσης και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ, αναφέρει ο S&P.
Ο Σαρκοζί τα ρίχνει στην Ελλάδα
«Κάποιες χώρες που δεν ήταν έτοιμες να μπουν στο ευρώ ‘δηλητηρίασαν’ ολόκληρο το σύστημα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τονίζει το πλήγμα που δέχτηκαν οι τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα γενικότερα. Όπως αναφέρει, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, οι χώρες αυτές ανάγκασαν τους λαούς τους να υποστούν πράγματα, τα οποία δεν περίμεναν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πολιτικές ηγεσίες των προηγούμενων ετών. Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί το ευρώ τονίζοντας ότι «είναι η καρδιά της Ευρώπης». Όπως λέει αν «εκραγεί» η Ευρώπη θα διαλυθεί
Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να διασφαλιστεί η διάσωση του ευρώ και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση ο Σόιμπλε τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων «ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ενοποίηση», ενώ υπογράμμισε ότι «δε μπορούμε να πάμε φέτος διακοπές Χριστουγέννων».
BLOOMBERG: οι Τράπεζες θα προσφύγουν στην βοήθεια των κρατών
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να καταφύγουν στις κυβερνήσεις τους για βοήθεια, απειλώντας να προκαλέσουν ένα πτωτικό σπιράλ στις τιμές των κρατικών ομολόγων καθώς και περαιτέρω ζημιές για τους πιστωτές. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις 8 Δεκεμβρίου ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 115 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.
Αντιμέτωπες με τα μειούμενα κέρδη και ανίκανες να καταφύγουν στις κεφαλαιαγορές για να πουλήσουν νέες μετοχές, οι εταιρείες ίσως υποχρεωθούν να αναζητήσουν κρατική βοήθεια. Περίπου το 70% των κεφαλαιακών απαιτήσεων αφορούν σε πιστωτικά ιδρύματα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, χώρες που δυσκολεύονται να πείσουν τον κόσμο ότι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. «Εάν οι κυβερνήσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης βάλουν λεφτά στις τράπεζές τους, το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, διογκώνοντας τα προβλήματά τους. Τότε οι ζημιές των τραπεζών θα αυξηθούν καθώς έχουν στην κατοχή τους αρκετό κρατικό χρέος. Είναι φαύλος κύκλος. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα σταθεροποιηθεί πρώτο, τα κρατικά ομόλογα ή οι τράπεζες», δηλώνει ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου European Policy Studies στις Βρυξέλλες.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΟΣΑ για τη χρηματοδότηση των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών από τις αγορές μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς όπως αποκαλύπτει ο δανεισμός τους έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα οι ανάγκες δανεισμού των χωρών της ευρωζώνη και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών διαμορφώνεται ήδη στα 10 τρισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2012. Στην τελευταία του έκθεση για το χρέος, ο Οργανισμός που εκπροσωπεί τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ακόμη και οι πιο ισχυρές χώρες που θα βγουν στις αγορές για χρηματοδότηση.
ΠΗΓΗ