Τα νέα από τη Νυρεμβέργη στη Γερμανία, που έδειξαν χθες ότι ο αριθμός των άνεργων Γερμανών αυξήθηκε απρόσμενα τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπλοκές για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι συμβουλές της Γερμανίας περί εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στηρίζεται στην κυρίαρχη διαπίστωση σχετικά με τη δύναμη της ίδιας της γερμανικής οικονομίας. «Βλέπετε,», λεει το μήνυμα των Γερμανών, «εμείς κρατάμε σφιχτό το ζωνάρι και έτσι η οικονομία μας παραμένει ισχυρή». Αν όμως τελικά η Γερμανία εξασθενίσει, τότε θα είχαμε δύο αντικρουόμενες συνέπειες: η μία θα ήταν να πληγεί η υπόλοιπη Ευρώπη από την πτώση της ζήτησης των προϊόντων της στη Γερμανία, ενώ η δεύτερη και πιο πιθανή θα ήταν να υπάρξει μία πραγματική βοήθεια για ολόκληρη την Ευρώπη από την ανάγκη της Γερμανίας να εφαρμόσει πολιτικές οικονομικών ενισχύσεων ώστε να πετύχει την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν αναγκάστηκε ποτέ να εφαρμόσει στον εαυτό της τις πολιτικές λιτότητας που συστήνει ανεπιφύλακτα σε όλες τις άλλες χώρες, διότι απλά δεν το χρειάστηκε, λέει ο Steven Kyle, οικονομολόγος στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Cornell. Η οικονομική ανάπτυξη έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στη Γερμανία αρκετά έσοδα από φόρους, ώστε η περικοπή των δαπανών να μην έχει χρειαστεί ώστε να κρατηθεί το ισοζύγιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
«Αυτό που θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τώρα είναι να δούμε αν οι Γερμανοί θα πάρουν κι αυτοί το ίδιο φάρμακο που προτείνουν σε όλους τους άλλους, κόβοντας τις δικές τους δαπάνες», είπε ο Kyle. “Αν όμως τελικά το κάνουν, τότε θα υποστούν την ύφεση».
Η οικονομία της Γερμανίας σίγουρα παραμένει ακόμα ισχυρή. Η ανεργία είναι ακόμα 6,8%, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Όμως, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 19.000, φτάνοντας τα 2,87 εκατομμύρια, όπως δήλωσε χθες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας στη Νυρεμβέργη. Εντούτοις, μια δημοσκόπηση που είχε κάνει πριν την επίσημη ανακοίνωση το Bloomberg σε 34 οικονομολόγους έδινε ως μέση πρόβλεψη την μείωση της ανεργίας στη Γερμανία κατά 10.000 άτομα!
Παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg στη Νυρεμβέργη:
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι εταιρείες είναι διστακτικές να προχωρήσουν στην τελική απόφαση για προσλήψεις, παρά τις δεδηλωμένες προθέσεις τους», δήλωσε ο Raimund Becker, μέλος του Δ.Σ. της υπηρεσίας εργασίας. «Θέλουν να προσλάβουν, αλλά περιμένουν λόγω της κρίσης. Είναι επίπτωση της αβεβαιότητας.»
Η Γερμανία έχει σημειώσει ανάπτυξη από τις εξαγωγές της, εκ των οποίων το 40% πάει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60% προς την Ε.Ε. συνολικά. Είναι μαθηματικά αδύνατο όλες οι χώρες της ευρωζώνης να έχουν μεταξύ τους εμπορικά πλεονάσματα, άρα είναι επίσης αδύνατο το μοντέλο της Γερμανίας να μπορεί να δουλέψει για ολόκληρη την ευρωζώνη. Αλλά, όπως φαίνεται, σε λίγο δε θα μπορεί να δουλέψει ούτε για την ίδια τη Γερμανία, αν η ύφεση σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βυθίσει τη ζήτησή τους σε γερμανικά προϊόντα…
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε, επίσης χθες, ότι η ανεργία στη ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάρτιο στο 10,9%, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 ετών και σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό του 5,6% της Γερμανίας, δείχνοντας με τον πιο σαφή τρόπο το πρόβλημα της Ευρώπης. (Επισημαίνεται ότι η μεθοδολογία μέτρησης της ανεργίας από τη Eurostat διαφέρει από εκείνη της Γερμανίας, γι’ αυτό και εμφανίζονται σημαντικά διαφορετικά ποσοστά στις δύο ανακοινώσεις).
Το είδαμε ΕΔΩ