True Lies

Σα01282012

Last update01:25:09 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγανακτισμένοι του Λονδίνου: Eτοιμαστείτε για έναν καλύτερο κόσμο!

Αγανακτισμένοι του Λονδίνου: Eτοιμαστείτε για έναν καλύτερο κόσμο!

Νέο κίνημα διαμαρτυρίας, με το όνομα «Κατάληψη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου» («Occupy London Stock Exchange»), εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις, όπου χιλιάδες πολίτες τάχθηκαν κατά του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Το συγκεκριμένο κίνημα οργανώθηκε, όπως και τα προηγούμενα, μέσω διαδικτύου και κυρίως μέσω του facebook και του twitter. Στη σχετική σελίδα του facebook αναγράφεται το βασικό μήνυμα των δημιουργών: «Ως εδώ ήταν. Ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε. Συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου». Και η προτροπή, ξεκάθαρη: «Ελάτε με θετική ενέργεια και ενθουσιασμό και ετοιμαστείτε για έναν καλύτερο κόσμο!»
Αρχικός στόχος των μελών του κινήματος ήταν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Πατερνόστερ, όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο, καθώς και υποκατάστημα της αμερικανικής τράπεζας «Γκόλντμαν Σακς». Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να παραμείνουν εκεί κι έτσι μετακινήθηκαν ως τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι διαδηλωτές εγκατέστησαν στο προαύλιο της εκκλησίας περίπου 150 σκηνές και διέδωσαν τα αιτήματά τους, όχι μόνο φιλειρηνικά, εφόσον δεν προκλήθηκαν συγκρούσεις με τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς, αλλά και καταφέρνοντας να διατηρήσουν τον χώρο ιδιαίτερα καθαρό.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και ορισμένες διαφωνίες. Βρετανός πολίτης, αφού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου τρόπου διαμαρτυρίας, αντιπρότεινε: «Θα ήταν καλύτερα να περιμένατε για τρία χρόνια, ως τις επόμενες εκλογές, και τότε να διεκδικούσατε με την ψήφο σας τις αλλαγές που επιθυμείτε».
«Κάθε άποψη είναι σεβαστή», απαντούν μέλη του κινήματος. «Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εμείς, οι διαμαρτυρόμενοι, αποτελούμε το 99% του πληθυσμού και, συνεπώς, τα αιτήματά μας πρέπει να προβάλλονται».

Το πρωί της Δευτέρας, οι διαδηλωτές δέχτηκαν ενθαρρυντικά σχόλια από πολλούς πολίτες, που, κατευθυνόμενοι προς τις δουλειές τους, διέσχισαν το συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Στέλεχος τράπεζας στον τομέα των επενδύσεων, που προτίμησε να μην αναφέρει το όνομά του, τους εκμυστηρεύτηκε: «Θαυμάζω το πνεύμα συλλογικότητας και αγωνιστικότητας που σας διακατέχει. Εγώ, προσωπικά, ποτέ δεν είχα ονειρευτεί να γίνω τραπεζικός υπάλληλος. Ωστόσο, είχα κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις και, επιπλέον, δημιούργησα από νωρίς οικογένεια, οπότε επέλεξα μια "σίγουρη" δουλειά. Αν, όμως, ήμουν νεότερος, σίγουρα θα βρισκόμουν ανάμεσά σας.»
Αλεξάνδρα Καστάνια
ΠΗΓΗ INSIDER

 

Zeitgeist Movie

Η πρώτη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

Addendum

Η δεύτερη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

MOVING FORWARD

η τριτη ταινία του κινήματος zeitgeist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Σ.Κούλογλου "Εξομολογηση ενός οικονομικού Δολοφονου"

Χρεοκρατια

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Αρη χατζηστεφάνου