Στο απόγειό της, υπήρξε μια πολυσύχναστη πόλη, τόπος παραγωγής εκατομμυρίων ξύλινων θυρών που θα ασφάλιζαν τα νεόδμητα σπίτια, δείγματα της ανόδου που σημείωσαν οι κατασκευές στην Ισπανία. Το μόνο όμως που μένει σήμερα να θυμίζει τις ένδοξες εκείνες εποχές είναι ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο μέσα σε μια πόλη-φάντασμα.
Η Βιγιακάνας ήταν μία από τις ανερχόμενες βιομηχανικές πόλεις της Ισπανίας που σήμερα μαστίζονται από καλπάζουσα ανεργία.
Ανάμεσα στα έτη 2001-2007, η Ισπανία ηγείτο του κατασκευαστικού «μπουμ» σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις αντικειμενικές της αξίες να αυξάνονται ετησίως κατά 13% κατά μέσο όρο.
Περίπου 800.000 σπίτια κατασκευάζονταν κάθε χρόνο και οι κάτοικοι της Βιγιακάνας ανήκαν στην ισπανική μεσαία τάξη που απολάμβανε ικανοποιητικούς μισθούς και σταθερή δουλειά.
Η πλειονότητα των θυρών που χρησιμοποιήθηκαν στις νεόδμητες κατοικίες κατασκευάστηκε σε αυτή την μικρή βιομηχανική πόλη. Περί των 7 εκατομμυρίων θυρών ετησίως συναρμολογούνταν στο εργοστάσιο «Μαβίσα», όπου απασχολούνταν σχεδόν 5.700 εργάτες και στελέχη.
Το 2008 όμως χτύπησε ηχηρά η κρίση και άρχισε η οικονομική κατρακύλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης, πάνω από 780.000 σπίτια που χτίστηκαν από το 2005 και μετά δεν έχουν βρει ακόμη αγοραστή.
Η κατασκευαστική φούσκα «έσκασε», συμπαρασύροντας ολόκληρη την χώρα στην μέγγενη της ύφεσης. Εν τω μεταξύ, η Βιγιακάνας έχει ερημώσει σχεδόν τελείως: στο βιομηχανικό πάρκο της πόλης δεν σημειώνεται καμία κινητικότητα.
Η εικόνα της πόλης αυτής είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία αγγίζει το 25%, με περισσότερους από τους μισούς νέους να μην βρίσκουν μια θέση στην αγορά εργασίας.
Ανάμεσα στους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, 85.000 άνθρωποι προστέθηκαν στην μακρά λίστα των ανέργων που αριθμεί συνολικά 5.78 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.
Για νέους κάτω των 25, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 52%. Τους τελευταίους 12 μήνες, σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, πράγμα που αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει στραγγαλίσει την νοτιοευρωπαϊκή χώρα.
Η Ισπανία δέχεται πιέσεις ώστε να ζητήσει οικονομική βοήθεια προς εξυπηρέτηση των χρεών της. Ήδη έχει λάβει πακέτο διάσωσης των προβληματικών της τραπεζών ύψους 100 δις ευρώ, ενώ πολλές από τις κυβερνήσεις των αυτόνομων περιοχών της βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ, ο οποίος υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία πριν ένα χρόνο να καταπολεμήσει την ανεργία, εισήγαγε μέτρα λιτότητας και οικονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι έχει τα φόντα να δώσει στην ισπανική οικονομία θετικό πρόσημο.
Οργανώσεις όπως ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός και η φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας «Κάριτας» κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη από τρόφιμα και οικονομική στήριξη, χτυπημένοι από την ανεργία και τα μέτρα λιτότητας.
Τα νοικοκυριά που δεν έχουν κάνενα εργαζόμενο ανέρχονται στα 1.8 εκατομμύρια. Ακόμα και ο -μέχρι πρότινος κραταιός- κατασκευαστικός κλάδος χτυπήθηκε άσχημα, αριθμώντας 56.100 λιγότερες θέσεις εργασίας.
ΠΗΓΗ INSIDER