Η λέξη «επιμήκυνση» μοιάζει... απαγορευμένη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού, τουλάχιστον για την ώρα, οι περισσότεροι εκεί μέσα θέλουν να την... ξεχάσουν. Τι κι αν στήριξαν τη δημιουργία μιας κυβέρνησης τριών ολόκληρων... κομμάτων επάνω σε αυτό το αίτημα; Τώρα το μόνο που επιθυμούν είναι η ψήφιση των μέτρων όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται.
Άλλωστε στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι σύντομα θα αρχίσουν τα όργανα και από τη ΔΗΜΑΡ και από το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της επιμήκυνσης, αφού και οι δυο εταίροι είναι ιδιαίτερα ζορισμένοι, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν τα μέτρα ψηφιστούν με μικρές διαρροές ψήφων στη Βουλή.
Η περίφημη «προγραμματική συμφωνία», πάνω στην οποία στηρίχθηκε η συγκρότηση της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είναι τώρα πλέον μια τρύπια κουρελού, με όλες τις πολιτικές συνέπειες που αυτό μπορεί να επιφέρει όχι μόνο στο εσωτερικό των συνεταίρων της Ν.Δ., αλλά και στην – εκλογική κυρίως – σχέση τους με την κοινωνία.
Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το θέμα αυτό υπήρξε βασικό στοιχείο της ρητορικής τόσο του ιδίου όσο και των δύο εταίρων του την περίοδο των εκλογών, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να το επαναφέρει στην ατζέντα του. Μόνο που δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν.
Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός περάσει τις εξετάσεις της τρόικας – αφού από την αξιολόγηση αυτών των κυρίων εξαρτάται, υποτίθεται, το αν θα επανέλθει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων –, στη συνέχεια η Άνγκε-λα Μέρκελ και η παρέα της θα πρέπει να αποφασίσουν με βάση τη συγκυρία και τις ευρύτερες πολιτικές τους επιλογές εάν (τους) συμφέρει να γίνει μια τέτοια κίνηση ή όχι.
Τη Δευτέρα, πάντως, οπότε θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σαμαράς με την αγαπημένη «τριάδα» που όλοι οι Έλληνες έχουν συνεχώς στο... στόμα τους, δηλαδή τους αξιότιμους κυρίους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ – οι οποίοι παρεμπιπτόντως έβαλαν θέμα για το πενθήμερο των εργαζομένων και το ύψος των αποζημιώσεων! –, θα βάλει τα δυνατά του για να τους πείσει ότι, παρά τη φτώχεια και τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, τελικά είναι... διατεθειμένος να κάνει και άλλες θυσίες, πολλές θυσίες, για να πάρουν οι δανειστές τα χρήματά τους πίσω.
Τώρα ποιος από τους συνομιλητές του θα πιστέψει τον πρωθυπουργό είναι μια άλλη – πονεμένη – ιστορία...
Ο φόβος και ο... πάτος
Παρ’ όλα αυτά ο φόβος που επικρατεί στο Μαξίμου είναι ότι η τριάδα που εκπροσωπεί τους δανειστές πολύ δύσκολα θα πειστεί ότι το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί. Αν μάλιστα το πακέτο δεν περιλαμβάνει έτοιμα... αντισταθμιστικά μέτρα, υπάρχει ο φόβος ότι η τρόικα θα αφήσει μετεξεταστέους τους κυβερνητικούς και άρα πάμε για νέες περικοπές.
Φυσικά, όπως σε κάθε δράμα, υπάρχουν και οι... αισιόδοξοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι σε γενικές γραμμές το πακέτο μέτρων κινείται μέσα στο πλαίσιο που ζήτησε η τρόικα και άρα δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.
Εάν οι τροϊκανοί πάντως δεν πειστούν για την... αποφασιστικότητα των Ελλήνων να εφαρμόσουν τα μέτρα – και μάλιστα... αποτελεσματικά –, ακόμη και το μίζερο αίτημα της επιμήκυνσης αναβάλλεται επ’ αόριστον, ενώ για «τιμωρία» θα μας επιβληθούν κι άλλα πακέτα μέχρι να φτάσουμε στον περίφημο... πάτο, προς τον οποίο έτσι ή αλλιώς κινούμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αρχίσει μια φοβερή μουρμούρα από τους εταίρους του Σαμαρά για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Οι δυο αρχηγοί θεωρούν ότι κάποιοι από τους υπουργούς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και άρα θα πρέπει να αλλάξουν, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να ζητήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
«Μαύρη»... αξιοπιστία
Φυσικά οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την ψήφιση των μέτρων και αφού θα έχουν καταμετρηθεί οι απώλειες από όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Η πιο προβληματική σχέση πάντως μέσα στην κυβέρνηση είναι αυτή του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού ο τελευταίος θεωρεί ότι με τις... δικές του πλάτες ο Σαμαράς χτίζει το προφίλ του μεταρρυθμιστή της χώρας, ενώ επιχειρεί να εμφανίζεται ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη. Απίστευτο κι όμως... αληθινό!
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής τακτικής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι προκειμένου, λέει, να τον διαβεβαιώσει ότι τα όσα ισχυρίζεται στο εξωτερικό για την εφαρμογή των νέων μέτρων είναι αλήθεια, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση για τον ίδιο λόγο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Πάντως, για να σας πούμε τη μαύρη μας εκτίμηση, αυτές οι συζητήσεις δεν μοιάζουν τόσο «ενημερωτικές». Και κάτι μας λέει ότι το αποτέλεσμά τους ελάχιστα εξαρτάται από την «αξιοπιστία» των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Άλλωστε... ποια αξιοπιστία;
ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ