Σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι υποχρεωμένες να διασώσουν τις τράπεζες η μία της άλλης, παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Ιουνίου, θα δίνονται στις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές, εξουσίες «επιθετικής παρέμβασης». Πιο απλά θα τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο των προβληματικών τραπεζών να τις διαλύσουν και να επιβάλλουν ζημίες στους μετόχους τους.
Το προσχέδιο, ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση της Ευρώπης και δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επόπτευσης και πληρωμής της εκκαθάρισης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί καίριο στοιχείο της «τραπεζικής ένωσης» την οποία έχει ζητήσει η ΕΚΤ.
Ο νόμος, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2014, θα εισάγει «καθεστώς χρεοκοπίας» τραπεζών εντός της ΕΕ. Επίσης θα δίνει οδηγίες στις χώρες για το πώς θα προετοιμαστούν για την κατάρρευση μιας τράπεζας, συγκεντρώνοντας το αντίστοιχο του 1% των τραπεζικών καταθέσεων μέσα από έναν ετήσιο δασμό επί των τραπεζών. Αυτά τα κεφάλαια θα συγκεντρώνονται σε ένα αποθεματικό και θα χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις για να τονώσουν μια προβληματική τράπεζα με δάνεια ή εγγυήσεις.
Το σχέδιο ολοκληρώθηκε αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη εβδομάδα, που συμφώνησαν να μελετήσουν μεθόδους για την βαθύτερη ενοποίηση στην ΕΕ και την ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων στενότερη συνεργασία στις τράπεζες.
Εφόσον το σχέδιο νόμου εγκριθεί, η Κομισιόν το 2014 θα κοιτάξει το επόμενο βήμα και θα μελετήσει το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα «πιο ενοποιημένο πλαίσιο» εκκαθάρισης τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.
Το είδαμε στο ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ