«Ο άνθρωπος που αμείβεται όσο 35 Έλληνες ή 53 Πορτογάλοι αναγκάζει αυτούς τους λαούς να ζουν με ψωμί και νερό».Πολ Ματίας Τόμσεν. Είτε μείνουμε είτε παραμείνουμε στο ευρώ, με βεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα παραμείνει στη ελληνική ιστορία ως μία μισητή φυσιογνωμία. Αυτές τις μέρες είναι στην Αθήνα για να αποφασίσει (για άλλη μια φορά) την τύχη της Ελλάδας.
Ο Δανός οικονομολόγος που βρίσκεται στη χώρα μας ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχει προκαλέσει πρωτοφανές κύμα αντιπάθειας εξαιτίας των σκληρών απαιτήσεων του. Πως βρέθηκε εδώ και ποια πορεία ακολούθησε μέχρι να φτάσει στην κορυφή του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού στον κόσμο;
Ο Τόμσεν γεννιέται στην Ααμπενράα της Δανίας πριν από 57 χρόνια. Σπουδάζει και παίρνει το μάστερ του στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου και εργάζεται για τρία χρόνια μέχρι το 1982 ως βοηθός καθηγητή. Τη χρονιά που αφήνει την πανεπιστημιακή του καριέρα προσλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Δανός γρήγορα χρησιμοποιήθηκε από το ΔΝΤ ως απεσταλμένος στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ζητούσαν απελπισμένα οικονομική βοήθεια. Εκείνη την περίοδο είχε ολοκληρωθεί η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τα κρατίδια που δημιουργήθηκαν, προσέφευγαν μαζικά στο ΔΝΤ για δανεισμό.
Έτσι ξεκινά η καριέρα του κ. Τόμσεν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μετακομίζει στο Βελιγράδι το 1990 όπου και παραμένει για ένα μόλις χρόνο. Έπειτα ακολουθεί η Σλοβενία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ρουμανία, με τελικό προορισμό τη Ρωσία όπου καταλήγει ως ανώτερος εκπρόσωπος του ταμείου στη χώρα το 1998. Εδώ εγκαθίσταται για 6 χρόνια, και απ’ ότι φαίνεται αυτή η περίοδος ήταν πολύ σημαντική για την καριέρα του καθώς το 2004 το ΔΝΤ αναβαθμίζει το ρόλο του και τον ορίζει αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος.
Από τότε έχει παραμείνει σε αυτή τη θέση και αποτελεί τον άνθρωπο κλειδί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έρχονται σε διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια. Ως επικεφαλής των αποστολών σε Ισλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία επιβλέπει τις συμφωνίες με τις χώρες που χρησιμοποιούν οικονομικούς πόρους του ΔΝΤ.
Με αυτήν την ιδιότητα, ως επικεφαλής της τρόικας βρέθηκε και στην Ελλάδα όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και ξεκίνησε ο δανεισμός της χώρας από το Ταμείο. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τα μνημόνια, τις μειώσεις μισθών, τις συντάξεις πείνας και όλα τα μέτρα λιτότητας που συσσωρεύονται στη χώρα. Μάλιστα η Δανέζικη εφημερίδα EkstraBladet πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο όπου περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τον βίο και την πολιτεία του «σκληρού» του ΔΝΤ και εκφράζει εύστοχα το αίσθημα της κοινής γνώμης.
«Ο φιλόδοξος Πολ Τόμσεν αμείβεται όσο 35 Έλληνες ή 53 Πορτογάλοι την ώρα που υποχρεώνει τους Έλληνες και τους Πορτογάλους να εργάζονται για μισθούς πείνας»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 57χρονος Τόμσεν είναι «σχεδόν άγνωστος στη Δανία, αλλά κορυφαίος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο οποίος μαζί με ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιολογήσει αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».
Δήμητρα Δρακάκη
ΠΗΓΗ