True Lies

Σα01282012

Last update03:53:52 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΑ Γερμανική πόλη – φάντασμα στην καρδιά της Κίνας

Γερμανική πόλη – φάντασμα στην καρδιά της Κίνας

Σχεδόν έρημος παραμένει έως σήμερα οικισμός-αντίγραφο των σύγχρονων γερμανικών πόλεων, που χτίστηκε στην Κίνα πριν από πέντε χρόνια με στόχο να προσελκύσει 50.000 Κινέζους κατοίκους.Το αρχικό σχέδιο για την κατασκευή του Άντινγκ, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την Σαγκάη, ήταν να δημιουργηθεί μια παραδοσιακή πόλη, που θα απέπνεε τον ρομαντισμό της εποχής του μεσαίωνα.

Ωστόσο, η γερμανική αρχιτεκτονική εταιρεία «Σπέερ» έπεισε τις κινεζικές αρχές για κάτι διαφορετικό: Μια πόλη κατά τα πρότυπα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Γερμανίας και με έμφαση στη λειτουργικότητα. Χαρακτηριστικά της θα ήταν τα ψηλά, οικολογικά κτίρια με προσόψεις σε έντονα χρώματα και μεγάλες αυλές, οι φαρδιοί δρόμοι, οι ανοικτοί χώροι πρασίνου και τα κανάλια.

Ωστόσο, όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του Άντινγκ, έκτασης μόλις ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, οι Κινέζοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον γι' αυτό.

Σήμερα, το Άντνιγκ θεωρείται πόλη-φάντασμα: Μόλις ένα στα πέντε σπίτια κατοικείται, πολλά κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, οι δρόμοι είναι έρημοι, τα περισσότερα καταστήματα προς πώληση, το ταχυδρομείο δεν λειτουργεί, αμέτρητα σκουπίδια βρίσκονται διασκορπισμένα παντού, το νερό στα κανάλια δεν είναι πλέον καθαρό.

Έως και τα μπρούτζινα αγάλματα των διάσημων Γερμανών ποιητών, Γκέτε και Σίλερ, που αρχικά κοσμούσαν τον οικισμό, έχουν πλέον παραμεληθεί, ενώ το διάσημο φεστιβάλ Οκτόμπερφεστ τη φετινή χρονιά δεν θα εορταστεί εκεί. Στο μεταξύ, τα άλλα τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία είχε προγραμματιστεί να επεκταθεί η πόλη χρησιμοποιούνται ήδη ως χώρος πάρκινγκ για τα νέα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η «Βοκσβάγκεν».

Η Yu X, 52χρονη μεσίτρια που εγκαταστάθηκε στο Άντινγκ μαζί με τους πρώτους κατοίκους του πριν από πέντε χρόνια, εξηγεί: «Οι Κινέζοι έχουν συνηθίσει να κατοικούν σε σπίτια εντελώς διαφορετικά από αυτά που σχεδίασαν οι Γερμανοί για τoν συγκεκριμένο οικισμό».

«Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής», συνεχίζει. «Τα σπίτια εδώ έχουν παράθυρα προς την ανατολή και τη δύση. Αντιθέτως, οι Κινέζοι προτιμούν όσα βλέπουν προς το βορρά και το νότο, θεωρώντας ότι αυτά έχουν καλύτερο φενγκ σούι». Από την άλλη πλευρά, ο Wang Zhijun, καθηγητής πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Tonji της Σαγκάης, αποδίδει τον μικρό αριθμό κατοίκων του Άντινγκ στην έλλειψη υποδομών: «Η συγκεκριμένη πόλη είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες, εφόσον περιβάλλεται από βιομηχανική ζώνη και έρημες εκτάσεις. Μη διαθέτοντας και επαρκές οδικό δίκτυο για να συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη περιοχή, θεωρείται ξένο σώμα σε αυτήν».

«Παράλληλα», επισημαίνει ο Wang, «δεν τέθηκαν σωστά οι προτεραιότητες κατά τον σχεδιασμό του οικισμού. Ποιος κάτοικος ενδιαφέρεται αν υπάρχει κοντά του εκκλησία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχολείο ή νοσοκομείο;» Ο αντιπρόσωπος της «Σπέερ» στην Κίνα, Γιόχαν Ντελ, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η εταιρεία δεν είχε εμπειρία σε συνεργασίες με τη συγκεκριμένη χώρα όταν υπέγραψε το συμβόλαιο, ότι ο τρόπος διαχείρισης του εν λόγω έργου υπήρξε καταστροφικός και ότι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, «οι Κινέζοι δεν ήθελαν μια γερμανική πόλη. Ήθελαν μια πόλη που απλώς να μοιάζει με γερμανική».

Ο ίδιος, παρόλο που εκτιμά ότι, αργά ή γρήγορα, οι κάτοικοι του Άντινγκ θα αυξηθούν λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών των σπιτιών στη Σαγκάη, επισημαίνει ότι η «Σπέερ» δεν πρόκειται να αναλάβει ξανά την υλοποίηση αντίστοιχου έργου στο μέλλον.
Αλεξάνδρα Καστάνια
Το είδαμε ΕΔΩ
Πηγή: Spiegel

 

Zeitgeist Movie

Η πρώτη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

Addendum

Η δεύτερη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

MOVING FORWARD

η τριτη ταινία του κινήματος zeitgeist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Σ.Κούλογλου "Εξομολογηση ενός οικονομικού Δολοφονου"

Χρεοκρατια

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Αρη χατζηστεφάνου