Σε ένα ερπετό της Βιρμανίας ενδεχομένως υπάρχει η απάντηση σε όλα τα καρδιολογικά προβλήματα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως η καρδιακή μάζα του πύθωνα της Βιρμανίας αύξανε κατά 40% στις 24 από τις 72 ώρες που ακολουθούν ένα μεγάλο γεύμα ενώ η δραστηριότητα του μεταβολισμού του τετραπλασιαζόταν αμέσως μετά την κατάποση της λείας του.
Μία ομάδα αμερικανών ερευνητών ελπίζει τώρα να αποκομίσει πολλά από τον πύθωνα της Βιρμανίας. Το ερπετό αυτό που μπορεί να φθάσει τα εννέα μέτρα και να ζυγίζει 90 κιλά, μπορεί να κρατά το κλειδί των νέων αγωγών για την αποτροπή ή την καταπολέμηση των ανθρώπινων ασθενειών της καρδιάς.
Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν πως οι ποσότητες τριγλυκεριδίων – βασικό στοιχείο σχηματισμού των φυσικών λιπών και ελαίων – αυξάνουν κατά 50 φορές στο αίμα του πύθωνα μία ημέρα μετά την κατάποση της λείας του η οποία μπορεί να έχει το μέγεθος κροκόδειλου ή ελαφιού. Παρά την μεγάλη αυτή αύξηση των λιπών στον οργανισμό των ερπετών, οι ερευνητές – όπως αναφέρεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science στις 28/10 – δεν διαπίστωσαν συσσώρευση λιπών στην καρδιά τους.
Επιπλέον, μέτρησαν την αύξηση ενός ενζύμου που αποκαλείται superoxide dismutase και το οποίο είναι γνωστό για την ισχυρή προστατευτική του επίδραση στον καρδιακό μυ, των ανθρώπων περιλαμβανομένων. Έτσι, αφού προσδιόρισαν την χημική σύνθεση του αιμάτινου πλάσματος του πύθωνα που βρίσκεται σε πλήρη χώνεψη, οι ερευνητές διοχέτευσαν το υγρό αυτό ή μία παρόμοια ουσία που κατασκεύασαν σε πύθωνες με άδειο στομάχι και σε ποντίκια για να διαπιστώσουν την αύξηση της καρδιακής τους μάζας και την πολύ καλύτερη κατάσταση της υγείας της καρδιάς τους.
«Ανακαλύψαμε πως ένας συγκεκριμένος συνδυασμός λιπωδών οξέων μπορεί να έχει ευμενή επίδραση στην αύξηση της καρδιακής μάζας ζωντανών οργανισμών» εξηγεί η Cecilia Riquelme, βασική συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε τον μοριακό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες των ανθρώπινων καρδιακών προβλημάτων».
Το είδαμε ΕΔΩ