True Lies

Πα06012012

Last update09:53:57 πμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΑ To συμβολικό ρολόι της Αποκάλυψης πιό κοντά στην ώρα "μηδέν". (Doomsday Clock ticks one minute closer to midnight)

To συμβολικό ρολόι της Αποκάλυψης πιό κοντά στην ώρα "μηδέν". (Doomsday Clock ticks one minute closer to midnight)

Ο σημερινός κόσμος προσεγγίζει όλο και πιο πολύ τον πυρηνικό όλεθρο. Οι δείκτες του συμβολικού «Ρολογιού της Αποκάλυψης» δείχνουν πέντε λεπτά πριν από τις δώδεκα, την «ώρα μηδέν», καθώς η ανθρωπότητα, συλλογικά, δεν σταμάτησε την αύξηση των πυρηνικών όπλων, δεν έβαλε τροχοπέδη στη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών, ούτε και βρήκε μια ασφαλή και βιώσιμη μέθοδο παραγωγής ενέργειας. Αυτό, εξάλλου, είναι το μεγάλο μάθημα την πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα. Φωτεινό σημείο της χρονιάς που πέρασε ήταν η Αραβική Ανοιξη.

Το «Ρολόι της Aποκάλυψης» ρυθμίζεται από το επιστημονικό συμβούλιο της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, έτσι ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αποφαίνεται πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια καταστροφή. Δημιουργήθηκε το 1947 και απεικονίζεται ως ένα ρολόι τοίχου που μετρά λεπτά και δευτερόλεπτα μέχρι την καταστροφή.

Εως το απόγευμα της Τρίτης οι δείκτες του έδειχναν έξι λεπτά πριν από τις δώδεκα. Σήμερα, έχουν προχωρήσει στα πέντε λεπτά πριν από την ώρα μηδέν. 
«Πριν από δύο χρόνια οι επιστήμονες εξέφραζαν την ελπίδα ότι οι ηγέτες του κόσμου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την ανθρωπότητα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η πρόοδος των τελευταίων ετών αντιστράφηκε».

Η επιθεώρηση ιδρύθηκε από την ομάδα των επιστημόνων που βοήθησαν στην κατασκευή της αμερικανικής ατομικής βόμβας. Πριν από 20 χρόνια, η διάλυση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου «έσπρωξαν τους δείκτες» 17 λεπτά πριν από την ώρα μηδέν.

Της SUZANNE GOLDENBERG / The Guardian

Το είδαμε ΕΔΩ