True Lies

Πε05312012

Last update07:34:02 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Eπιστημονικοί αγόριθμοι πρόβλεψης του εγκλήματος φέρνουν επανάσταση στην επιβολή του νόμου

Eπιστημονικοί αγόριθμοι πρόβλεψης του εγκλήματος φέρνουν επανάσταση στην επιβολή του νόμου

Ο αρχιφύλακας Τζον Γκόμπερτς επιβραδύνει το περιπολικό του καθώς εισέρχεται στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου στα βόρεια προάστια του Λος Αντζελες. Για τα επόμενα 15 λεπτά προχωρεί με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα πάνω-κάτω στον χώρο στάθμευσης. Περνά μπροστά από καταστήματα φαστ φουντ, σταματά στην είσοδο ενός καταστήματος ηλεκτρονικών και ελέγχει τον ορίζοντα αναζητώντας πρόσωπα που θεωρεί «ύποπτα». Σε αυτά περιλαμβάνονται μοναχικοί άνδρες, νεαροί που περιφέρονται με ποδήλατα, οποιοσδήποτε φέρει τατουάζ συμμορίας.

«Προσπαθώ να φαίνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο», εξηγεί στον απεσταλμένο του βρετανικού «Ιντιπέντεντ» στο Λος Αντζελες. «Το γεγονός ότι δεν τους βλέπουμε εμείς, δεν σημαίνει ότι δεν μας βλέπουν και αυτοί». Στο τέλος, αφού χαμογελάσει σε μερικούς πελάτες, γνέψει σε κάποιους γνωστούς και κάνει έναν τελευταίο γύρο στον χώρο στάθμευσης, ο Γκόμπερτς κοιτάζει το ρολόι του, ανεβάζει το παράθυρο του περιπολικού και αναχωρεί. Η δουλειά έγινε.

Σε έναν απλό παρατηρητή μπορεί να φανεί σαν σπατάλη 15 λεπτών πολύτιμου αστυνομικού χρόνου. Ωστόσο για τον αρχιφύλακα ο αργός γύρος στον χώρο στάθμευσης είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που έκανε όλη την ημέρα.

Ετσι έχουν τα πράγματα στον γενναίο καινούργιο κόσμο της ηλεκτρονικοποιημένης «προληπτικής αστυνόμευσης», που μπορεί να φέρει επανάσταση στην επιβολή του νόμου. Η τεχνική οφείλεται σε έναν και μόνο μαθηματικό αλγόριθμο, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA). Αυτή η περίπλοκη εξίσωση μπορεί θεωρητικά να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια πού είναι πιθανότερο να διαπραχθούν εγκλήματα μια οποιαδήποτε ημέρα. Εγκληματολογικές στατιστικές αρκετών ετών χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν κρυμμένα πρότυπα. Και τα πρότυπα αυτά προβάλλονται στο μέλλον, ώστε να προβλεφθεί πού μπορεί να κλαπούν αυτοκίνητα ή να γίνουν διαρρήξεις μια οποιαδήποτε ημέρα.

Οι προβλέψεις είναι εντυπωσιακά συγκεκριμένες. Κάθε πρωί ο Γκόμπερτς και οι συνάδελφοί του στην περιοχή Φούτχιλ του Λος Αντζελες, όπου δοκιμάζεται η εν λόγω τεχνολογία, παίρνουν χάρτες στους οποίους έχουν εντοπιστεί μερικά «κουτιά» διαστάσεων 150 μ. Χ 150 μ., που υποτίθεται ότι είναι οι εστίες εγκληματικότητας της συγκεκριμένης ημέρας. Οι αστυνομικοί επισκέπτονται τα σημεία αυτά όσο πιο συχνά γίνεται και φροντίζουν να φαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο χώρος στάθμευσης του εμπορικού κέντρου όπου εμφανίστηκε ο Γκόμπερτς με το περιπολικό του περιλαμβανόταν στα «κουτιά» εκείνης της ημέρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ηλεκτρονικοποιημένη «προληπτική αστυνόμευση» έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην πόλη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, όπου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, καταγράφηκε μείωση των εγκλημάτων κατά 25%. Στο μεταξύ, στην περιοχή Φούτχιλ, ένα τμήμα του βόρειου Λος Αντζελες με έκταση 130 τ.χλμ., ο αριθμός των μη βίαιων εγκλημάτων μειώθηκε κοντά στα 40, από περίπου 50 την εβδομάδα, μέσα σε οκτώ εβδομάδες αφότου άρχισαν οι δοκιμές. Τόσο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα ώστε το σύστημα του UCLA θα επεκταθεί φέτος σε όλο το Λος Αντζελες, το οποίο έχει μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Σύντομα ενδέχεται να περάσει τον Ατλαντικό, αφού ένας αξιωματικός της Αστυνομίας του Λος Αντζελες που βοήθησε να αναπτυχθεί η τεχνολογία θα το παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο.

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Το είδαμε ΕΔΩ