True Lies

Πε12222011

Last update06:39:09 μμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ Και αν οι Έλληνες πουν το όχι;

Και αν οι Έλληνες πουν το όχι;

  • PDF

Όταν σε λίγες μέρες θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 στο Παρίσι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σκληρή πραγματικότητα.Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη  διάσωση της  Ελλάδας, η κρίση παραμένει ζωντανή. Και για μια ακόμη φορά, θα ερωτηθούν όσον αφορά στο τι σκοπεύουν να κάνουν με την Ελλάδα.Η χώρα μάλλον θα εισπράξει τα €8 δισ. της 6ης δόσης, αλλά πρόκειται απλά για «χανζαπλάστ», και όλοι το γνωρίζουν.

Από τον Μάιο του 2010, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, και το χρέος αυξήθηκε. Τον επόμενο χρόνο, το χρέος της Ελλάδας θα αντιστοιχεί στο 172% του ΑΕΠ της.Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και τραπεζίτες θεωρούν την Ελλάδα χρεοκοπημένη. Κάτι ανάλογο αρχίζουν να πιστεύουν όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι.Ήδη, πολλοί οικονομολόγοι άρχισαν να εξετάζουν το τι θα συμβεί αν σβήνονταν μέρος του ελληνικού χρέους, και αν η χώρα δεν χρειάζονταν να αποπληρώσει μέρος του στις τράπεζες.

Βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του χρέους από τις τράπεζες, ύψους 21%.  Προφανώς αυτό δεν φτάνει.Υπάρχει μια γενικευμένη παραδοχή ότι θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους, αν είναι η χώρα να μπορέσει ποτέ να ορθοποδήσει.Για αυτό και όλοι εστιάζουν πλέον στην υγεία των τραπεζών της Ευρώπης. Τα τεστ αντοχής που έγιναν δεν ήταν πειστικά. Κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στο τραπεζικό σύστημα. Για αυτό και όλοι σπεύδουν να ενισχύσουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ο σκοπός πλέον είναι να μειωθεί το επίπεδο του σοκ που θα προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία.

Κάθε λύση φέρνει καινούργια ρίσκα. Αν χρειαστεί να ενισχυθούν οι τράπεζες, αυτό θα μειώσει τους ρυθμούς δανεισμού τους. Και κάτι τέτοιο θα παγώσει την οικονομία. Αυτό τουλάχιστον προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Deutsche Bank Josef Ackermann.Όλα αυτά θα πρέπει να εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως λένε οι ειδικοί, δεν μπορεί να υπάρξει πειστική λύση χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας: Ο Ελληνικός λαός, που μπορεί να πει όχι.Είναι πολύ πιθανό, οι Έλληνες να αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις πολιτικές λιτότητας που τους επιβάλλουν οι ξένοι πιστωτές.Τι γίνεται λοιπόν, όταν ένας λαός απλά λέει όχι;Τι γίνεται, αν μέσα από πολλές μικρές και μεγάλες δράσεις, οι πολίτες της χώρας σαμποτάρουν το σχέδιο;

Ένα από τα πρόσφατα μέτρα αφορά και την χρήση του ηλεκτρικού λογαριασμού, για να εισπραχθούν κάποιοι έκτακτοι φόροι ακίνητης περιουσίας. Ήδη, κάποιοι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο όπου η ΔΕΗ τυπώνει τους λογαριασμούς. Αν δεν εκδοθούν, ποιος θα πληρώσει;Το υπουργείο κλειδί σε αυτήν την κρίση είναι αυτό των Οικονομικών. Οι υπάλληλοί του όμως κήρυξαν δεκαήμερη απεργία από την 17η Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό. Χθες όμως, κάποιοι διαδηλωτές απέκλεισαν την Ακρόπολη.Την επόμενη εβδομάδα θα απεργήσουν οι ναυτικοί των φέρυ μποτ που πάνε στα νησιά.Ήδη υπάρχουν βουνά από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, λόγω του αποκλεισμού των χωματερών από τους των δημοτικούς υπαλλήλους.Σε μια ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, διάβασα πως «οι δικηγόροι δεν εμφανίζονται στα δικαστήρια, οι γιατροί διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Υγείας, και μια ομάδα καρκινοπαθών διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, που όμως τελούσε υπό κατάληψη από τους υπαλλήλους του…».

Είναι πολύ εύκολο να υπερβάλλουμε μερικές φορές σε σχέση με τον αντίκτυπο των διαμαρτυριών στους δρόμους.Τις περισσότερες φορές υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που δεν συμμετέχει.Σήμερα όμως στην Ελλάδα, δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό.Ο εντυπωσιακός υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος προειδοποίησε για έναν σκληρό κύκλο, ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις οδηγούν τους πιστωτές της Ελλάδας στο να αμφιβάλλουν για το αν αυτή μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, και πως πιθανόν να χρειαστεί ακόμη περισσότερη λιτότητα.Ο υπουργός τα λέει όπως τα βλέπει: Ότι δεν υπάρχει δηλαδή εναλλακτική λύση, παρά μόνο η συμμόρφωση με το σχέδιο της τρόικας.

Υπάρχουν  οι Σύνοδοι, αλλά υπάρχουν και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια.


Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν πολλές διαπραγματεύσεις όσον αφορά στη διάσωση της ευρωζώνης, αλλά ο ελληνικός λαός , και όχι μόνο τα συνδικάτα του δημοσίου, μπορεί να ανατρέψει τα όποια σχέδια αποφασιστούν.

 

Του Gavin Hewitt, BBC

Απόδοση:S.A.
ANTINEWS

Zeitgeist Movie

Η πρώτη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

Addendum

Η δεύτερη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

MOVING FORWARD

η τριτη ταινία του κινήματος zeitgeist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Σ.Κούλογλου "Εξομολογηση ενός οικονομικού Δολοφονου"

Χρεοκρατια

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Αρη χατζηστεφάνου