Πριν περίπου μια εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν πεντάμηνη αναβολή της εφαρμογής του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν, για την 1η Ιουλίου. Το ίδιο ζήτημα επιβολής εμπάργκο είχε συζητηθεί και στο ΣΑ του ΟΗΕ την 1η Δεκεμβρίου, πέρυσι.
Την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί για την δική της κρίση, τα σύννεφα του πολέμου γίνονται όλο και πιο πυκνά πάνω από το Ιράν. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ήδη ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράν. Μια γρήγορη εικόνα και καταγραφή είναι αρκετή να μας πείσει για τούτο.
Τα παραδείγματα είναι πολλά: έκρηξη πυραύλων σε ιρανική βάση που φαίνεται ότι δεν ήταν «ατύχημα», 17 εκρήξεις σε αγωγούς φυσικού αερίου (από μόνο 3 αντίστοιχες εκρήξεις το 2008 και το 2009), 12 περίπου μεγάλες εκρήξεις σε διυλιστήρια πετρελαίου, συλλήψεις 30 «κατασκόπων της CIA» πέρσι που είχαν κύριο στόχο τo σαμποτάζ στη βάση πυραύλων Mallard, δολοφονία τριών πυρηνικών επιστημόνων στην Τεχεράνη το 2010, «εισβολή» του ιού «stuxnet» στα ηλεκτρονικά συστήματα του Ιράν.
Είναι γνωστό ότι το Ιράν επιδιώκει να εξελίξει – πάση θυσία – ένα ισχυρό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Δύση αντιδρά. Όλες οι μέχρι τώρα απόπειρες για να βρεθεί λύση στην εμμονή των Ιρανών να μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο ή να κατασκευάσουν έναν αντιδραστήρα βαρέως ύδατος δεν οδήγησαν πουθενά.
Μπορεί ο «Ψυχρός Πόλεμος» να τελείωσε, παραταύτα, η Δύση ποτέ δεν «ξεμένει» από «τεχνητούς εχθρούς». Ο Αχμεντινετζάντ, μετά τον Σαντάμ και τον Μπιν Λάντεν, προβάλλοντας το Ισραήλ ως τον προαιώνιο εχθρό του, διεκδίκησε τον ρόλο του ηγέτη του σιιτικού κλάδου του Ισλάμ (Συρία, Νότιο Ιράκ, Χαμάς, Χεζμπολάχ, κλπ).
Στην πορεία διεκδίκησης της μουσουλμανικής ηγεμονίας, το Ιράν βρήκε μπροστά του την Τουρκία, έναν ιστορικό ανταγωνιστή και δύσκολο αντίπαλο. Ένα εκθεμελιωτικό πλήγμα στο Ιράν, που θα φέρει την επόμενη «Αραβική ή Ιρανική Άνοιξη», θα συμπαρασύρει και την παραπαίουσα Συρία.
Το 50% των εσόδων του Ιράν προέρχεται από την ΕΕ. Μια ενδεχόμενη επίθεση της Δύσης θα οδηγούσε το βαρέλι πετρελαίου πάνω από τα 200 δολάρια. Η Ελλάδα εξαρτά το 35% περίπου των καυσίμων της από το Ιράν (από 18% που ήταν το 2010). Απέναντι σ’ αυτά, και το Ισλάμ, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, πρέπει να «στοιχηθούν» ενεργειακά με το Ισραήλ.
Ηλίας Καλλιώρας
Το είδαμε ΕΔΩ