Η Ελβετία συμφώνησε να ξεκινήσει μια συζήτηση με την Ελλάδα για φορολογική συμφωνία σχετικά με τις καταθέσεις, αναφέρει ο Χόρστ Ράιχενμπαχ επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της Γερμανίας, o Ράιχενμπαχ δήλωσε πως «Η Ελβετία έχει συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα για φορολόγηση παρόμοια με της Γερμανίας».
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα η φορολογική συμφωνία μεταξύ της Ελβετίας και της Ελλάδας αναμένεται να ρίξει δισεκατομμύρια στα ταμεία της χώρας που διέρχεται κρίση και να αποτρέψει τη διαφυγή κεφαλαίων. «Η Ελβετία δήλωσε πρόθυμη να αρχίσει συνομιλίες με την Ελλάδα για φορολογική συμφωνία παρόμοια με αυτήν που έχει συνάψει με τη Γερμανία», δήλωσε ο Χ. Ράιχενμπαχ στους FTD.
Η ελβετική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επαφές με την Αθήνα. «Διεξάγουμε προκαταρτικές συνομιλίες με την Ελλάδα για μια φορολογική συμφωνία. Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων (SIF) που ρωτήθηκε σχετικά. Ωστόσο – πρόσθεσε - η ελβετική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις.Αν υπάρξει συμφωνία κατά το γερμανικό πρότυπο, θα βοηθήσει στην εξυγίανση του ελληνικού προϋπολογισμού. Όπως εκτιμάται, έλληνες πολίτες έχουν καταθέσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας περί τα 200 δις. ευρώ. Μεγάλο μέρος των χρημάτων λέγεται ότι είναι 'μαύρο χρήμα'. Μόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, ιδιώτες και επιχειρήσεις έβγαλαν μαζικά χρήματα από τους ελληνικούς λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με στατιστικές της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις αρχές του 2010 και μετά, έφυγαν από τη χώρα τουλάχιστον 46 δις. δολάρια. Ειδικοί ανεβάζουν τα πραγματικά ποσά στα 120 δις. δολάρια. Αυτά τα χρήματα λείπουν τώρα από τις ελληνικές τράπεζες, που αδυνατούν πλέον να χορηγήσουν δάνεια.Ο Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας «θα αποτελούσε πολύ καλή δυνατότητα για την Ελλάδα να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα και ταυτόχρονα να σταματήσει τη φυγή τραπεζικών καταθέσεων από τη χώρα». Πρόσθεσε δε ότι, αν εξελιχθούν καλά οι διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα μπορέσει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στην Ελλάδα μια ανάσα για το χρέος.
Εν τω μεταξύ, υπό τον τίτλο «Οι πλούσιοι Έλληνες φυγαδεύουν δις στην Ελβετία» η Bild-Zeitung υποστηρίζει ότι «τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να φτιάξει πακέτα δισεκατομμυρίων για να διασώσει την Ελλάδα, όλο και περισσότεροι Έλληνες φυγαδεύουν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό. Από την έναρξη της κρίσης – γράφει το σχετικό ρεπορτάζ – έχουν εισρεύσει ήδη σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας 200 δις Ευρώ. Το στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Roland Berger, Markus Krall, υπολογίζει ότι μόνο τους τελευταίους μήνες εξήχθησαν στο εξωτερικό περισσότερα από 10 δις». Τα δις από την Ελλάδα φθάνουν στην Ελβετία μέσω λογαριασμών στην Κύπρο, παρατηρεί η εφημερίδα , προσθέτοντας ότι « Έλληνες βιομήχανοι εκμεταλλεύονται τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να παρκάρουν εκεί τα περιουσιακά τους στοιχεία».
Ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς ζητά να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνία με την Ελβετία για την επιβολή φορολόγησης 25% στις καταθέσεις, προκειμένου να εμποδιστεί - έστω και μερικώς – η φυγή τη κεφαλαίου προς το εξωτερικό. « Πρέπει επιτέλους να υποχρεωθούν οι άνθρωποι αυτοί να πληρώσουν» δηλώνει στην εφημερίδα.Η Bild-Zeitung υποστηρίζει ότι διαθέτει έκθεση συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι να υπάρξει σε περίπτωση κουρέματος του χρέους επίθεση των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.
« Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών, θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας τα ΑΤΜ και να τεθεί σε ισχύ έλεγχος των κεφαλαίων».
ΠΗΓΗ INSIDER